- Snowden fortsatt på flyplassen i Russland

Ifølge president Vladimir Putin.

LANDING: Det var trolig i dette flyet Edward Snowden ankom Sheremetyevo flyplass 23. juni. Snowden forlot Hong Kong med kurs for Moskva. Foto: Tatyana Makeyeva/REUTERS/NTB Scanpix
LANDING: Det var trolig i dette flyet Edward Snowden ankom Sheremetyevo flyplass 23. juni. Snowden forlot Hong Kong med kurs for Moskva. Foto: Tatyana Makeyeva/REUTERS/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands president Vladimir Putin sier at spionsiktede Edward Snowden fortsatt er i transittområdet på flyplassen Sheremetyevo i Moskva, melder NTB.

Det vil si at han teknisk sett ikke befinner seg på russisk territorium. Ifølge TV-kanalen Russia Today har Snowden ikke gyldig visum til Russland. Ifølge russiske nyhetsbyråer skal han ha leid seg et soverom i flyplassens transittområde.

- Snowden er en fri mann, og desto raskere han velger sin destinasjon, desto bedre, sier Vladimir Putin ifølge BBC.

Russland har avvist USAs krav om å utlevere Snowden

Tidligere i dag gikk Russlands utenriksminister, Sergei Lavrov, ut og avviste at landet har hatt noe å gjøre med Edward Snowden.

- Han har ikke krysset Russlands grensekontroll, og vi tror at alle forsøkene vi nå er vitne, forsøk på å anklage Russland for å bryte amerikansk lov, å nærmest konspirere mot USA sammen med trusler mot oss, er helt grunnløse og uakseptabelt, sa Lavrov til pressen.

Utenriksministeren kritiserte også måten USA har opptrådt på.

- Det finnes ikke lovmessig hjemmel for måten amerikanske myndigheter opptrer på. Det er vårt utgangspunkt og vår vurdering av situasjonen er sendt til USA gjennom de rette kanalene.

Verden følger med Reiseplanene til Snowden har vært gjenstand for heftige spekulasjoner. Snowden hadde billett med et fly fra Moskva til Cubas hovedstad Havana mandag, men dukket ikke opp. Tirsdag reagerte Sergej Lavrov sterkt på det han mener er de amerikanske myndighetenes forsøk på å gi russerne skylden for utviklingen i saken.

Myndighetene i Washington har gjort det klart at de vil bruke alle mulige juridiske kanaler i jakten på Edward Snowden. Amerikanske politikere ser på ham som en forræder, og advarer Kina og Russland om at deres forhold til USA kan ta skade hvis de hjelper Snowden.

FORTSATT PÅ FLYPLASSEN? Edward Snowden skal fremdeles være på flyplassen i Moskva. Foto: EPA/Glenn Greenwald/Laura Poitras
FORTSATT PÅ FLYPLASSEN? Edward Snowden skal fremdeles være på flyplassen i Moskva. Foto: EPA/Glenn Greenwald/Laura Poitras Vis mer