Snowden hadde ingen hemmeligheter til Moskva

Sier han ga dokumentene til journalister før han flyktet fra Hongkong til Moskva

TOMHENDT TIL MOSKVA:  Edward Snowden sier han kom tomhendt til Moskva. (AP File Photo) Ccanpix
TOMHENDT TIL MOSKVA: Edward Snowden sier han kom tomhendt til Moskva. (AP File Photo) CcanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spionsiktede Edward Snowden nekter å ha hatt med seg hemmelige dokumenter da han kom til Russland. Dokumentene ble gitt til journalister før han dro fra Hongkong til Moskva, sier han.

Snowden sier i et intervju med avisen New York Times at «det ikke ville vært i offentlighetens interesse» å ta med seg hemmeligstemplede papirer til Russland. Han hevder samtidig at han greide å avverge at kinesiske spioner fikk tak i slike papirer.

- Risikoen for at russerne og kineserne har mottatt dokumenter er lik null, framholder Snowden overfor New York Times. Intervjuet ble ifølge avisen gjort tidligere denne måneden, men først offentliggjort fredag.

Snowden er blitt anklaget for å ha svekket USAs nasjonale sikkerhet, men mener selv at han tvert om har styrket den. Landet tjener på at han har skapt offentlig debatt om omfanget av amerikanske sikkerhetstjenesters virksomhet, sier han.

Edward Snowden arbeidet tidligere som IT-spesialist for sikkerhetstjenesten NSA. som har fått sterk kritikk for å ha overvåket privat datatrafikk i USA og andre land. Snowden har fått ett års midlertidig asyl i Russland.

(©NTB)