Snowden har forlatt flyplassen i Moskva

Skal ha fått politisk asyl i Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Varsleren Edward Snowden (30) har fått de nødvendige papirene han trenger for å forlate flyplassen i Moskva, der han i ukevis har sittet i transitthallen. Ifølge det russiske nyhetsbyrået Ria har han nå forlatt flyplassen, melder NTB.

- Jeg har nettopp gitt ham dokumenter fra de russiske immigrasjonsmyndighetene, sier Snowdens advokat Anatolij Kutsjerena til nyhetsbyrået Interfax.

Pressetalsmannen ved Sjermetjevo-flyplassen bekrefter overfor BBC at Snowden trådte inn på russisk territorium i 12-tida norsk tid.

Ubemerket Det er ukjent hvor han tok veien. På tross av sterkt nærvær av internasjonale pressefolk på flyplassen fikk ingen med seg at den etterlyste 30-åringen forlot transittområdet.

Snowden har søkt politisk asyl i Russland, etter at han ga hemmelige dokumenter om USAs etterretning til pressen. Det franske nyhetsbyrået AFP og andre kilder melder at russiske myndigheter har innvilget asyl for ett år - dette er så langt ikke bekreftet fra annet hold.

BBCs Moskva-korrespondent sier imidlertid det er sannsynlig at Snowden får søknaden innvilget.

I ingenmannsland Snowden har vært i et slags mellomstatlig limbo etter at han i juni sto fram og avslørte amerikanernes utstrakte elektroniske overvåking av egne borgere gjennom det såkalte PRISM-programmet.

Etter å ha stått fram i et TV-intervju med den britiske avisa The Guardian på et hotellrom i Hongkong, tok han fly vestover, men ble altså sittende uten gyldige papirer på flyplassen i Moskva, uten mulighet til å komme seg verken fram eller tilbake.

Den tidligere IT-medarbeideren i etterretingsorganisasjonene NSA og CIA har gradvis publisert PRISM-relaterte dokumenter ved hjelp av avisene The Guardian og Washington Post samt varslerorganisasjonen Wikileaks. USAs myndigheter er rasende på 30-åringen og har siktet ham for spionasje.

Avslag i Norge Snowden har søkt asyl i en rekke land, deriblant Norge - som har gitt ham avslag med begrunnelsen at han ikke befinner seg på norsk jord. De latinamerikanske landene Venezuela, Nicuragua og Bolivia har imidlertid innvilget asyl.

Allerede for flere dager siden ble det meldt at Snowden hadde fått innreisepapirer av russiske myndigheter - men papirene lot vente på seg, angivelig av «byråkratiske årsaker».

USAs justisminister Eric Holder har forsikret russiske myndigheter om at Snowden ikke vil bli idømt dødsstraff dersom han blir utlevert. Russerne på sin side har sagt at de ikke akter å etterkomme begjæringen.

HOLDT PRESSEKONFERANSE: 12. juli viste Snowden seg offentlig for første gang etter Hongkong-intervjuet, og holdt pressekonferanse i Sjermetjevo-flyplassens transittområde. Der har han sittet fast i en måned. Foto: TANJA LOKSJINA / HUMAN RIGHTS WATCH / NTB SCANPIX
HOLDT PRESSEKONFERANSE: 12. juli viste Snowden seg offentlig for første gang etter Hongkong-intervjuet, og holdt pressekonferanse i Sjermetjevo-flyplassens transittområde. Der har han sittet fast i en måned. Foto: TANJA LOKSJINA / HUMAN RIGHTS WATCH / NTB SCANPIX Vis mer