- Snowden har søkt asyl i Ecuador

Ecuadors utenriksminister bekrefter at varsleren Edward Snowden har søkt asyl i Ecuador.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Edward Snowden, som nå skal befinne seg på Sjermetjevo-flyplassen i Moskva, har søkt om asyl i Ecuador. Det bekrefter landets utenriksminister på Twitter.

Ecuador har også innvilget asyl til Wikileaks-grunnlegger Julian Assange.

Ifølge The Guardians Moskva-korrespondent Miriam Elder er Ecuadors ambassadør, Patricio Chavez, nå på Sjermetjevo og leter etter Snowden.

Snowden skal være på et rom inne på et hotell på flyplassen.

- Vi har en interesse av å vite hva som skjer med Snowden, sier ambassadør Chavez ifølge Guardian.

Wikileaks har lagt ut en melding på sine sider der de bekrefter at Snowden er på vei for å søke asyl i Ecuador, og at han er sammen med jurister fra Wikileaks.

Snowden fløy fra Hong Kong i morges, etter at han har holdt seg i ro i Hong Kong siden før de første overvåkingsavsløringene sprakk i The Guardian og Washington Post.

Flyet til Moskva skulle lande i Moskva klokka 1515, og nøyaktig klokka 1515 meldte New York Times og The Guardian at varsleren har landet i den russiske hovedstaden.

Ikke visum Det ble lenge spekulert i at Venezuela er Snowdens destinasjon. Nå tyder stadig mer på at Ecuador er målet for reisen.

Sjermetjevo-flyplassen i Morkva bekreftet ved 16-tiden norsk tid at Snowden har landet. Russisk politi sier de ikke har noen ordre om å pågripe Snowden. Normalt vil Snowden trenge visum for å forlate transitthallen på flyplassen.

AMBASSADEBILER: To biler fra Ecuadors ambassade i Moskva er parkert utenfor terminalbygget der Edward Snowden skal ha landet. Venezuela og Ecuador trekkes fram som de mest sannsynelige endestasjonene for Snowdens flukt. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov
AMBASSADEBILER: To biler fra Ecuadors ambassade i Moskva er parkert utenfor terminalbygget der Edward Snowden skal ha landet. Venezuela og Ecuador trekkes fram som de mest sannsynelige endestasjonene for Snowdens flukt. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov Vis mer

Biler fra den Ecuadorianske ambassaden er også til stede på flyplassen. Ecuador har innvilget asyl til Wikileaks-grunnlegger Julian Assange, som fremdeles ikke kommer seg videre fra Ecuadors ambassade i London. Wikileaks hevder de hjelper Snowden under reisen han nå er ute på.

Spekulasjoner om destinasjon Det har i dag vært spekulert heftig om hvor Snowden er på vei:

Mark Felsenthal, Reuters' korresondent i Det hvite hus, melder ved 1455-tida at Snowden har billett på flyet fra Moskva til Havana på mandag, og at han derfra flyr videre til Venezuela. Felsenthal siterer kilder i flyselskapet Aeroflot på dette.

Også islandske RTE meldte i formiddag at Aeroflot bekrefter at Snowden har billett til Cuba. Aeoroflot-kilder skal ha bekreftet at det finnes en billett til Cuba via Moskva i Snowdens navn. Også russiske Interfax hevdet dette - og oppdaterte seinere med at Cuba skal være en mellomlanding før endelig stopp i Venezuela.

Organisasjonen Piratpartiet har hevdet at Snowden skulle mellomlande i Norge på vei fra Moskva til Island. Utenriksdepartementet opplyser til Dagbladet at de ikke har hørt noe om dette. Piratpartiet gjentar påstanden overfor Dagbladet:

- Vi reiser til Gardermoen klokka 19 for å møte Snowden. Han flyr videre til Reykjavik 2155, sier sentralstyremedlem Tale Haukbjørk Østrådal til Dagbladet.Hun har ingen dokumentasjon som kan underbygge påstandene.

Massive avsløringer Det sjokkerte en hel verden da detaljer om president Barack Obamas omfattende overvåking av vanlige mennesker kom fram i begynnelsen av juni.

Edward Snowden - IT-ekspert, tidligere CIA-ansatt og før det igjen ung mann med ambisjoner om en militærkarriere - sto så fram i The Guardian og Washington Post og opplyste at det var han som sto bak avsløringene.

Det utløste klappjakt på varsleren, som ble fordømt av Obama og fortsatt jages av FBI. Han rømte til Hong Kong, men har nå forlatt landet.

Mandag avslørte Snowden at Storbritannia skal ha avlyttet og spionerte på utenlandske diplomater under et toppmøte i London i 2009. Etaten varsleren da tok for seg var etterretningsorganisasjonen GCHQ - Government Communications Headquarters.

Hacking Fredag hevdet Snowden at han kan dokumentere hvordan britiske myndigheter har lagret telefonsamtaler, e-poster, Facebook-innlegg og Internett-logger fra vanlige mennesker, og overlevert disse til USA.

FORLOT HONG KONG: Edward Snowden forlot i dag Hong Kong etter å ha holdt seg i ro der siden lekkasjesaken sprakk. Foto: Reuters / NTB scanpix
FORLOT HONG KONG: Edward Snowden forlot i dag Hong Kong etter å ha holdt seg i ro der siden lekkasjesaken sprakk. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

The Guardian har fått tilgang til en rekke dokumenter som underbygger Snowdens nye påstander.

Seinest i dag offentliggjorde Snowden nye påstander, om at USA hacket kinesiske mobiler og tyvtittet på en mengde tekstmeldinger.

Mens avsløringene har pågått har USA ifølge Washington Post i all hemmelighet utferdiget en siktelse mot 29-åringen, som tidligere jobbet for etterretningsorganisasjonene CIA og NSA.