Snowden hevder USA hacket kinesiske mobiler

- Tyvtittet på millioner av tekstmeldinger, ifølge varsleren.

KONTROVERSIELL: En TV-skjerm på et kjøpesenter i Hong Kong viser et innslag om Edward Snowden. Varsleren har holdt seg skjult i Hong Kong siden tida før overvåkingsskandalen sprakk i USA. USA ønsker ham nå utlevert, men Snowden fortsetter å publisere nye opplysninger. Foto: Reuters / NTB scanpix
KONTROVERSIELL: En TV-skjerm på et kjøpesenter i Hong Kong viser et innslag om Edward Snowden. Varsleren har holdt seg skjult i Hong Kong siden tida før overvåkingsskandalen sprakk i USA. USA ønsker ham nå utlevert, men Snowden fortsetter å publisere nye opplysninger. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikansk etterretning har hacket seg inn i datanettet til kinesiske mobiloperatører og skaffet seg innsyn i millioner av tekstmeldinger, hevder den spionsiktede avhopperen Edward Snowden.

Amerikansk etterretning spionerer også mot det prestisjefulle Tsinghua-universitetet i Beijing og Pacnet som opererer fiberoptiske kabler i Asia og Stillehavet, hevder Snowden i et intervju med Sunday Morning Post.

- NSA gjør ting som å hacke kinesiske mobiloperatører for å stjele all SMS-data, sier han til Hongkong-avisen, som opplyser at de har fått tilgang til dokumenter som underbygger opplysningene fra Snowden.

Snowden jobbet tidligere for etterretningsorganisasjonene CIA og NSA, men hoppet av i mai og flyktet til Hongkong. I bagasjen hadde han hemmelige dokumenter som han siden har delt med utenlandske medier.

29-åringen har blant annet avslørt hvordan NSA gjennom sitt PRISM-program har drevet omfattende overvåking av tele- og datakommunikasjon.

Overvåkingen har blant annet skjedd ved at NSA fikk tilgang til dataservere hos Facebook, Google, Microsoft og Apple, samt mobiltelefondata fra selskapet Verizon.

Fredag ble det kjent at USA har siktet Snowden for spionasje. I siktelsen heter det blant annet at han har stjålet regjeringens eiendom, uttalt seg om nasjonal sikkerhet uten tillatelse og gitt hemmeligstemplede opplysninger videre til uautoriserte personer.

USA krever å få Snowden utlevert, men jusseksperter i Hongkong påpeker at det i så fall vil ta år.

Snowden selv sier at han ønsker asyl på Island, men for å søke om dette må han først komme seg dit.

(NTB)