Snowden i 2009: - Varslere bør skytes

Fire år senere ble han en selv.

SØKER ASYL: I begynnelsen av juni trykket avisene The Guardian og The Washington Post avsløringer om at amerikanske myndigheter har drevet omfattende overvåking av tele- og datatrafikk. Kilden var IT-teknikeren Edward Snowden. Foto: Glenn Greenwald / Laura Poitras / The Guardian / Reuters
SØKER ASYL: I begynnelsen av juni trykket avisene The Guardian og The Washington Post avsløringer om at amerikanske myndigheter har drevet omfattende overvåking av tele- og datatrafikk. Kilden var IT-teknikeren Edward Snowden. Foto: Glenn Greenwald / Laura Poitras / The Guardian / ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Edward Snowden (30) har sagt at det var hans samvittighet som tvang ham til å lekke hemmelige opplysninger om USAs masseovervåkning til pressen.

For bare fire år siden kan det imidlertid virke som den nå verdenskjente varsleren hadde et annet syn på lekkasjer av hemmelige opplysninger, skriver Washington Post.

Teknologinettstedet Ars Technica har samlet sammen chattelogger hvor Snowden har deltatt fra 2009. Om en artikkel i avisa New York Times, hvor noen har lekket hemmelig informasjon til avisa skal Snowden ha skrevet:

- Hvem er de jævla anonyme kildene som forteller dem dette?

- De folka burde bli skutt i pungen.

- Som Wikileaks Det var på en IRC-chat relatert til nettstedet Ars Technica at Snowden skal ha chattet under brukernavnet «TheTrueHOOHA». Det er ikke nettstedet selv som har tatt vare på loggene, men andre brukere.

New York Times-artikkelen han refererer til omtalte hemmelige samtaler mellom USA og Israel om hvordan de to landene på best mulig måte kunne håndtere Irans mistenkte atomprogram.

- Prøver de å starte en krig? spør Snowden på nettstedet.

- Herregud. De er som Wikileaks.

Selv om IRC ikke har mekanismer for å autentisere brukere er det sjelden med falsk identitet, og Snowden skal ha brukt det samme brukernavnet da han kommenterte artikler på Ars Technicas nettsider, skriver Washington Post.

- Nasjonal sikkerhet i fare Ars Technica skriver at brukeren «TheTrueHOOHAs» siste kjente pålogging var i mai 2009, over fire år siden.

- IRC-loggene forklarer ikke kløfta mellom den Snowden som foraktet varslere, og den Snowden som selv ble en varsler i 2013. Og det er heller ingen perfekt parallell: Snowden var frustrert over lekkasjer om hemmelige amerikanske operasjoner i Iran, noe helt annet enn hjemlandets spionasje og offensive cyberwar-programmer, som han følte han måtte offentliggjøre, skriver nettstedet.

Brukeren som skal være Snowden skriver videre at han setter pris på «etisk journalistikk», men ikke når den setter nasjonal sikkerhet i fare.

- Det er klassifisert av en grunn. Det er ikke fordi «å, vi håper innbyggerne ikke finner det ut». Det er fordi «dette vil ikke fungere hvis Iran vet hva vi gjør». Jeg er så sint nå. Det er helt uforståelig, skrev han.

Etter å ha lekket informasjon om USAs masseovervåkning har Snowden uttalt at han mener disse programmene utgjør en «eksistensiell trussel mot demokratiet».

- Jeg har ingen intensjoner om å skjule min identitet fordi jeg vet at jeg ikke har gjort noe galt, sa han etter han hadde overlevert de klassifiserte dokumentene til avisene.

Snowden reiste til Hong Kong i mai, og videre til Moskva i helgen, hvor han søkte asyl i Ecuador. Tirsdag sa Vladimir Putin at Snowden fortsatt befant seg i transittområdet på flyplassen i Moskva, men ingen journalister klarte å lokalisere ham på området.

MOSKVA: Russlands president, Vladimir Putin, sa mandag at Snowden fortsatt befant seg i transittområdet på flyplassen i Moskva, men journalister klarte ikke å lokalisere ham på området. Foto: Sergei Grits / AP Photo
MOSKVA: Russlands president, Vladimir Putin, sa mandag at Snowden fortsatt befant seg i transittområdet på flyplassen i Moskva, men journalister klarte ikke å lokalisere ham på området. Foto: Sergei Grits / AP Photo Vis mer