Snowden i asylsøknad: - FRYKTER DØDEN I USA

I sin asylsøknad skriver Edward Snowden at han frykter dødsstraff om han må tilbake til hjemlandet som har lagt ham for hat.

- FRYKTER DØDEN: Edward Snowden frykter livstid i fengsel - eller dødsstraff - om han må reise tilbake til USA, skriver han i asylsøknaden mottatt av polske myndigheter. Foto: Reuters / The Guardian / NTB scanpix
- FRYKTER DØDEN: Edward Snowden frykter livstid i fengsel - eller dødsstraff - om han må reise tilbake til USA, skriver han i asylsøknaden mottatt av polske myndigheter. Foto: Reuters / The Guardian / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sagaen om den spionsiktede 30-åringen har tatt en ny vending, med Edward Snowden sittende fast på flyplassen i Moskva - tilsynelatende uten en konkret plan for hvor han kan bo trygt.

Etter en rykteflom som involverte både Cuba, Venezuela, Ecuador og Island har Snowde nå søkt asyl i totalt 21 land - deriblant Norge. Dagbladet kan i dag presentere den stemplede søknaden Snowden sendte til Polen. UDI kunne ikke overfor Dagbladet i går si om den norske søknaden er lik.

- Frykter dødsstraff Snowden skriver i søknaden, som er offentliggjort av den polske journalisten Tomasz Kulakowski i nyhetskanalen POLSAT, at hans situasjon er svært lik den til Julian Assange eller Bradley Manning. Snowden mener Manning - utpekt som kilde for Wikileaks - er blitt behandlet på en umenneskelig måte av USA.

- På grunn av mine politiske meninger, og ønsket om å bruke ytringsfriheten min, har regjeringen i USA iverksatt en etterforskning av meg, skriver Snowden.

- Jeg tror det er usannsynlig at jeg vil få en rettferdig rettssak eller skikkelig behandling før rettssaken. Jeg risikerer livstid i fengsel - eller til og med dødsstraff.

Ny runde I kveld bekreftet tyske myndigheter at de ville vurdere Snowdens søknad om asyl. UDI avslo Snowdens søknad om asyl i Norge, etter en for anledningen svært rask saksbehandling.

UDI påpekte at man for å få asyl i Norge må være ved en norsk grensestasjon eller i Norge - og Snowden sitter som kjent på flyplassen i Moskva.

Men forlegger William Nygård og organisasjonen Norsk PEN brukte i går kveld sin initiativrett - som gir enkelte organisasjoner rett til å be om at en asylsøknad behandles på nytt - og UDI vil dermed trolig måtte søknaden på nytt.

På flukt - Norske PEN vil bruke initiativretten og be UDI vurdere søknaden på ny, sier forlegger William Nygaard til NRK.

- Vi tar dette til etterretning og vil se på søknaden når den kommer, opplyser UDIs pressevakt til Dagbladet.

Snowden har vært på flukt helt siden han i begynnelsen av juni avslørte at både amerikanske og britiske myndigheter har drevet med omfattende overvåking av tele- og datatrafikk. Han har varslet at flere avsløringer er på gang.

SØKER OM ASYL: Edward Snowden har søkt om asyl i en rekke land, blant annet Norge og Polen. Til Polen skal han ha sendt denne søknaden. Foto: Tomasz Kulakowski / Polsat
SØKER OM ASYL: Edward Snowden har søkt om asyl i en rekke land, blant annet Norge og Polen. Til Polen skal han ha sendt denne søknaden. Foto: Tomasz Kulakowski / Polsat Vis mer