Snowden-journalist vil avsløre britisk overvåking

Journalisten som avslørte hemmelighetene om USAs overvåking som Edward Snowden lekket, sier han vil publisere nye dokumenter om britisk overvåking etter at hans partner ble stanset og avhørt i London.

SAMMEN IGJEN: Journalist Glenn Greenwald (t.h.) møtte samboeren David Miranda på flyplassen i Rio mandag. Miranda ble pågrepet og avhørt i ni timer av britiske myndigheter på Heathrow i London. Foto: AFP PHOTO / Marcelo Piu / Agencia O Globo
SAMMEN IGJEN: Journalist Glenn Greenwald (t.h.) møtte samboeren David Miranda på flyplassen i Rio mandag. Miranda ble pågrepet og avhørt i ni timer av britiske myndigheter på Heathrow i London. Foto: AFP PHOTO / Marcelo Piu / Agencia O GloboVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glenn Greenwald sa mandag at Storbritannia vil komme til å angre på at hans samboer David Miranda ble holdt tilbake i ni timer på Heathrow-flyplassen. Britisk politi avhørte her Miranda om Greenwalds journalistiske virksomhet.

Greenwald, som bor i Brasil, sier at anholdelsen av hans samboer var et forsøk på å skremme ham til taushet, og hindre ham i å publisere flere av dokumentene han har fått tilgang til av Snowden.

Greenwald gjør det klart at britene ikke kan true ham, og at han ikke vil stanse sin virksomhet.

- Tvert imot, jeg kommer til å bli enda mer aggressiv i min journalistiske virksomhet nå. Jeg skal publisere langt flere dokumenter. Jeg skal publisere ting om Storbritannia også. Jeg har mange dokumenter om britisk overvåking, og jeg tror de vil komme til å angre på hva de gjorde, sa Greenwald til pressen da han møtte Miranda på flyplassen i Rio mandag.

Miranda ble sluppet fri uten å bli siktet for noe etter det ni timer lange avhøret, men politiet beholdt mobilen, PC-en og minnepinnene hans.

Han har fortalt at han ble avhørt av seks britiske agenter om alle sider av sitt liv i et lite rom på flyplassen.

Snowden, som har fått asyl i Russland, ga Greenwald tilgang til 15 000 til 20 000 dokumenter med detaljerte opplysninger om den amerikanske etterretningstjenesten NSAs overvåkingsprogrammer.

(NTB)

SPIONSIKTET: Spionsiktede Edward Snowden, skal ha lekket dokumenter om USAs hemmelige overvåkingsprogram til Greenwald, journalist i The Guardian. Snowden lever nå i asyl i Russland. Foto: EPA/GLENN GREENWALD / LAURA POITRAS / HANDOUT
SPIONSIKTET: Spionsiktede Edward Snowden, skal ha lekket dokumenter om USAs hemmelige overvåkingsprogram til Greenwald, journalist i The Guardian. Snowden lever nå i asyl i Russland. Foto: EPA/GLENN GREENWALD / LAURA POITRAS / HANDOUT Vis mer