Snowdens far til Russland

Edward Snowdens far har fått visum til Russland, og kommer trolig på besøk i slutten av uka.

BEVISET : Edward Snowdens russiske asyl. REUTERS/Maxim Shemetov Scanpix
BEVISET : Edward Snowdens russiske asyl. REUTERS/Maxim Shemetov ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er TV-kanalen ABC som melder dette.

Ingen direkte kontakt
- Vi har visa, vi har en dato, sier Lon Snowden. Han reiser til Russland sammen med Edward Snowdens amerikanske advokat.

1. august gikk Snowden ut av transittavdelingen på Sjeremetevo-flyplassen med asyl og russisk oppholdstillatelse for et år. Varsleren som avslørte hvordan de amerikanske etterretningsorganisasjonene CIA og NSA overvåker telefoner og nettrafikk verden over var en fri mann.

Snowden er fratatt sitt amerikanske pass, og amerikanske myndigheter vil ha ham utlevert fra Russland, og stille ham for retten anklaget for spionasje. Snowdens asly førte i forrige uke til at prasident Barack Obama avlyste et planlagt toppmøte med sin russiske kollega Vladimir Putin i Moskva i september.

Heller ikke Edward Snowdens familie har hatt dirakte kontakt med ham etter at han publiserte sine rystende avsløringen i juni. Men de har hatt kontakt med Snowdens russiske advokat, Anatolij Kusherena.

Brønnpisser
- Anatolij sier han er i trygghet. Han er åpenbart utmattet. Men han trenger nå tid til å få tilbake sin energi og tenke over hva han nå skal gjøre, sier Snowdens amerikanske advokat, Bruce Fein.

Snowdens far vil at Edward Snowden skal tilbake til USA, men han sier at slik som klimaet er nå kan han ikke komme hjem. Han beskylder regjeringen for brønnpissing.

- De har forgiftet brønnen, sier Lon Snowden, om det klimaet rund Snowden-saken han mener amerikanske myndigheter har skapt.

Ingen utenforstående vet hvor Edward Snowden oppholder seg. Ifølge noen kilder skal han oppholde seg hos noen amerikanske statsborgere som skal bo i Moskva-området. Snowden er en jaget mann, men får i prinsippet bevege seg fritt rundt i Russland.

Faren er den første i familien som Edward Snowden møter etter at han rømte fra Hong Kong til Moskva i juni.