FIKK NEI: Edward Snowden ville gå til sak for å få rettslig fastslått at Norge ikke kan utlevere ham til USA. Foto: AFP PHOTO / THE GUARDIAN 
FIKK NEI: Edward Snowden ville gå til sak for å få rettslig fastslått at Norge ikke kan utlevere ham til USA. Foto: AFP PHOTO / THE GUARDIAN Vis mer

Snowdens søksmål mot Norge avvises

Staten vant i retten. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo tingrett avviser å behandle søksmålet til den amerikanske varsleren Edward Snowden.

Snowden ville gå til sak for å få rettslig fastslått at Norge ikke har adgang til å utlevere ham til USA.

Dette for å unngå å bli pågrepet og utlevert til USA. Det ble derfor i april tatt ut stevning mot staten ved Justisdepartementet.

Skal motta pris i Norge

Snowden, som for tiden befinner seg i Russland, skal 18. november 2016 motta Ossietzky - prisen som organisasjonen PEN deler ut i Norge. Den amerikansk statsborgeren har siden juni 2013 vært etterlyst av amerikanske myndigheter og er mistenkt for å ha overlevert graderte dokumenter om det amerikanske etterretningsprogrammet PRISM til utenforstående.

I stevningen sier han at han ikke kan utleveres til USA fordi han er siktet for politiske lovbrudd.

USA har ikke fremmet utleveingsbegjær

Staten på sin side mente at saken måtte avvises fordi den rettslige prøvingen av utleveringsspørsmål skal behandles av domstolen i straffeprosessuelle former.

En slik behandling kan først skje når det foreligger en utleveringsbegjæring, og når den som er begjært oppholder seg i Norge. Siden Snowden ikke befinner seg i Norge, og USA har heller ikke har fremmet utleveringsbegjæring, ble saken avvist.

Oslo tingrett sa seg dermed enig med staten og i kjennelsen er Snowden også dømt til å betale 7.000 kroner i sakskostnader til staten.