-  Snu, eller gå av

Det stormer rundt fiskeriminister Svein Ludvigsen. Mektige Norges Fiskarlag raser over at statsråden sier opp fiskeriavtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen av fiskarlaget, Reidar Nilsen, sier Ludvigsen systematisk undergraver fiskernes vilkår.

Bakgrunnen for bruddet mellom fiskeriminister og fiskarlag er at Ludvigsen i dag sier opp fiskeriavtalen mellom staten og Norges Fiskarlag. På Stortinget er Ap, SV og Sp i harnisk, og landets fiskere tror ikke sine egne øyne og ører.

Gjennom hovedavtalen får de mest utsatte fartøysgruppene støtte. Når avtalen sies opp, forsvinner føringstilskudd, tilskudd til drift av mottaksstasjoner, drift av velferdsstasjoner, støtte til norsk selfangst og garantilott.

Ap, SV og Sp mener Ludvigsens nye grep rammer bosetting og sysselsetting i distriktene. Resultatet kan bli nedlegging av fiskeribedrifter i Nord-Norge.

-  Undergraver

Lederen av Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, er rasende.

-  Det er ikke lett å bli klok på den mannen. Siden han kom til Fiskeridepartementet i 2001, har han systematisk undergravd vilkårene for norske fiskere. Jeg må stadig spørre meg om han har misforstått sin oppgave. Landbruksminister Lars Sponheim strever for å få mest mulig til landbruket, og næringsminister Ansgar Gabrielsen har nettopp berget gigantiske skattelettelser for rederinæringen. Men Ludvigsen gjør hva han kan for å fjerne de ordningene som fiskerne har nytt godt av. Hvem tror han at han er minister for? sier Nilsen.

Brev til Bondevik

Nilsen har skrevet brev til statsminister Kjell Magne Bondevik der han forklarer hvorfor det er avgjørende for norske fiskere at landet har en hovedavtale.

-  At Høyre og Frp er for å fjerne avtalen, er så sin sak. Men at KrF stilltiende aksepterer at fiskeriministeren fjerner det meste av ordninger for fiskerne, er ikke til å begripe. Dersom alle Stortingets representanter ble stilt fritt i denne saken, ville det ikke vært flertall for å gjøre dette. Jeg håper Bondevik ser hvor galt dette går, og snakker sin statsråd til fornuft.

-  Det hadde nok vært best at denne regjeringen gikk av nå, sier Reidar Nilsen.

Kniven på strupen

SVs og Ap's fiskeripolitikere slår fast at Ludvigsen åpenbart mangler politisk dømmekraft når han tar sjansen på å legge seg ut med hele fiskeribefolkningen og Norges Fiskarlag.

-  Hele saken er hårreisende, sier Ap's Bendiks H. Arnesen.

-  Bondevik har kniven på strupen. Enten griper han inn og berger hovedavtalen, eller så må han skifte statsråd. Regjeringen kan umulig leve med en fiskeriminister som har lagt seg ut med alle landets fiskere, sier SVs Åsa Elvik.

  • Svein Ludvigsens informasjonssjef, Halvar Wensel, sier at Ludvigsens synspunkter vil komme fram i Stortinget i dag.
<p> PRESSET: Fiskeriminister Svein Ludvigsen (Høyre).