- Snu eller gå

SVs toppledelse til Hydros styreleder Jan Reinås: Hvis du ikke snur og stanser milliondrysset må du fjernes som styreleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Både styret og ledelsen i Hydro bør tenke seg om og gjøre om den beslutningen de har tatt, sier nestleder og statssekretær ved Statsministerens kontor, Bård Vegard Solhjell til Dagbladet.

Hans nestlederkollega Audun Lysbakken supplerer:

– Det er på tide å fjerne Jan Reinås som styreleder snarest mulig, dersom dette ikke skjer, sier han.

SV-leder og finansminister Kristin Halvorsens nærmeste medarbeidere formulerer med dette et klart ultimatum til Hydros styreleder Jan Reinås og øker dermed regjeringens press kraftig. Halvorsen selv er på ferie og var i går ikke tilgjengelig for kommentarer.

– Elitekultur

Solhjell mener beslutningen til styret i forrige uke om å drysse 210 millioner kroner over 35 ledere mot at de ga fra seg sine opsjoner, er et uttrykk for en elitekultur som SV ønsker å ta et kraftig oppgjør med. Aller mest fikk konsernsjef Eivind Reiten. Han fikk en kontantutbetaling på 27,8 millioner kroner og en lønnsøkning på én million kroner som en kompensasjon for at den lukrative opsjonsordningen ble avviklet.

– For SV er det en viktig politisk sak å ta et oppgjør med slik elitekultur. Her viser ledelsen og styret hvordan de uhemmet premierer seg selv uten tanke på samfunnet rundt. Jeg tror folk flest aksepterer at ledere har høyere lønn, men disse hemningsløse skillene er ikke sunt. Eksempler som dette i Hydro viser hvor nødvendig den opprydningen regjeringen foretar, faktisk er, sier Solhjell.

Lysbakken mener Jan Reinås er blant dem som må omfattes av regjeringens opprydning.

– Jeg vil oppfordre til at Reinås byttes ut med en styreleder som er interessert og villig til å styre etter prinsippene i Eierskapsmeldingen. Meldingen uttrykker en politikk som vil fete lederlønninger og berikelse av næringslivstopper til livs og som vil satse på industriell utvikling i Norge. Dette må settes ut i livet av folk med tro på de verdier som eierskapsmeldingen bygger på. Det har Jan Reinås til nå vist at han ikke har, sier Lysbakken.

Overrasket

Selv ble Solhjell, som er statssekretær ved Statsministerens kontor og svært godt innsyn i de ulike departementenes arbeid, overrasket over styrebeslutningen i Hydro.

– Jeg tror mange hadde forventet at et selskap hvor staten er så stor eier, i større grad hadde forståelse for de politiske signalene som blir sendt, sier Solhjell.

Statssekretær Rikke Lind (Ap) i Næringsdepartementet bekreftet i går at eierskapsavdelingen i departementet allerede 21. juni ble muntlig ble orientert av styreleder Jan Reinås om Hydro-styrets arbeid med å avvikle opsjonsordningen, og at konsernsjef Eivind Reiten ville få et beløp over 20 millioner kroner.

Lind avviser at regjeringen burde satt i gang en gransking allerede da de først fikk vite om planene til Hydro-styret.

– Vi er imot opsjonsavtaler. Men vår vurdering da vi fikk informasjon fra Reinås, var at dette dreide seg om oppfyllelse av gamle avtaler, og at det derfor var innenfor styrets mandat, sier Lind til Dagbladet.

– En bølle

Jan Reinås beskrives av en sentral kilde i det norske næringsliv som en bølle som liker å stikke fram brystkassen og gjøre ting på sin måte. Flere regjeringskilder Dagbladet har vært i kontakt med, uttrykker videre irritasjon over Reinås sin handlemåte og legger ikke skjul på at det er han som er deres skyteskive. Som styreleder er det hans ansvar å utøve skjønn på vegne av eierne, påpekes det.

– Det er styrelederen som her har utvist dårlig skjønn og han har ikke lagt inn noen sterk søknad om fornyet tillit, for å si det sånn, sier en sentralt plassert kilde i regjeringen.

Arbeiderparti-politiker Rolf Terje Klungland sa til NTB i går at verken styreleder Jan Reinås eller konsernsjef Eivind Reiten passer i toppen av ett av landets største industriselskap, Hydro. Men å kvitte seg med Reiten som toppsjef for Hydro, og dermed som styreleder for den nyfusjonerte oljegiganten StatoilHydro, tror Klungland kan bli vanskelig. Reiten har nemlig en etterlønnsavtale. Dersom han må gå er han sikret tre års etterlønn. Det utgjør med dagens lønn cirka 17 millioner kroner hvis han mister jobben. Styreleder Jan Reinås derimot er billigere å bytte ut.

I HADT VÆR: Jan Reinås sitter utrygt som styreleder i Hydro.