Snublet i skolissene. Knuste historiske vaser fra Qing-dynastiet

Amerikaneren som skadet en statue i Firenze, er ikke historiens første kunstuhell.

KOSTBAR: Dette er en vase fra Qing-dynastiet verdsatt til ca. 23 millioner dollar. Det ikke en av vasene som ble knust i England. Foto: AP / KIN CHEUNG / SCANPIX
KOSTBAR: Dette er en vase fra Qing-dynastiet verdsatt til ca. 23 millioner dollar. Det ikke en av vasene som ble knust i England. Foto: AP / KIN CHEUNG / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nylig presterte en amerikansk turist å skade en 600 år gammel uvurderlig statue i Firenze. Dette er ikke første gang kunst har blitt ødelagt under uheldige omstendigheter.

At kunst ikke alltid tåler «tidens tann», som at nesepartiet til Sfinksen i Giza eroderer, er en ting.

Noe kunst blir ødelagt av katastrofale uhell. Som 2. september 1998, da Swissair 111 krasjet i Nova Scotia med Picasso-bildet «Le Peintre» om bord. 225 mennesker døde i ulykken.

Det er derimot ikke like vanlig at kunst blir skadet, som i Firenze, av klumsete mennesker. Men det skjer.

Den klumsete eieren Steve Wynn eide et kasino i Las Vegas hvor han stilte ut stoltheten fra sin private kunstsamling: «Le Rêve», av Picasso, malt i 1932.

Han gikk med på å selge bildet, og den avtalte prisen var 139 millioner dollar. Det ville gjort salget til det dyreste kunstverket solgt noen gang på den tiden.

BRAKK FINGER: En 55 år gamel mann fra Amerika brakk nylig fingeren på en statue i Firenze. Foto: EPA / MAURIZIO DEGL' INNOCENTI
BRAKK FINGER: En 55 år gamel mann fra Amerika brakk nylig fingeren på en statue i Firenze. Foto: EPA / MAURIZIO DEGL' INNOCENTI Vis mer

Dagen etter at summen var avtalt, skulle Wynn vise bildet til reportere. Da presterte han å lage et kutt i bildet da han dyttet til det med albuen sin.

Det kostet Wynn 90000 dollar å reparere, og den nye verditaksten endte på «bare» 85 millioner dollar.

Knyt skolissene! Wynn var uheldig og skadet noe han selv eide, selv om prisen av salg var avtalt. En mann som i 2006 snublet i sin egen skolisse ødela noe som ikke var hans, var ikke like heldig.

Det var på Fitzwilliam Museum i Cambridge i England at en mann ikke hadde tatt seg bryet med å knyte skolissene ordentlig. Dette resulterte i at han klønete nok snublet.

Uheldigvis for mannen var han i rommet hvor de stilte ut vaser fra det kinesiske Qing dynastiet, fra det 17. århundre. Tre vaser knuste.

Museet greide å restaurere vasene, som var blant de dyreste på utstillingen. De stilles ut også i dag, riktignok bak beskyttnde glassvegger. Mannen ble ikke skadd, og ble ikke straffet. Han får derimot aldri lov å besøke museet igjen.

Viktig verk Du bør ikke falle i museer, da dette kan gå galt. Og Picasso-bilder har vært uheldige. 22. januar 2010 var det igjen et Picasso-bilde som ble skadd etter et uhell.

ØDELAGT: «Le Peintre» av Picasso ble ødelagt da et fly kræsjet i 1998. Dette bildet er ikke av bildet som ble ødelagt i flykræsjet. Foto: AP / SANG TAN
ØDELAGT: «Le Peintre» av Picasso ble ødelagt da et fly kræsjet i 1998. Dette bildet er ikke av bildet som ble ødelagt i flykræsjet. Foto: AP / SANG TAN Vis mer

En kvinne presterte å falle inn i «L'Acteur», malt i 1904. Det var utstilt på New York Metropolitan Museum of Art. Fallet gjorde at bildet revnet 15 centimeter.

Verket regnes som et av Picasso sine viktigste, og har en estimert verdi på 130 millioner dollar. I april 2010 ble bildet restaurert. Det tok tre måneder.

I dag er bildet plassert bak pleksiglass.

«LE RÊVE»: Her blir Picassos «Le Rêve» auksjonert bort. Foto: AFP / STAN HONDA
«LE RÊVE»: Her blir Picassos «Le Rêve» auksjonert bort. Foto: AFP / STAN HONDA Vis mer