Snublet over Saddam

ADWAR, IRAK. KL 20.26 LØRDAG: Da soldatene først kikket ned i jordhullet så de bare en møkkete mann med fett hår, langt skjegg og en pistol i fanget. De spurte hvem han var og mannen i hullet svarte: SADDAM HUSSEIN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ly av mørket rykket 600 amerikanske soldater inn i området lørdag ved 18-tida.

Målet var to bondegårder ved landsbyen Adwar - 16 kilometer sør for Saddam Husseins hjemby Tikrit.

I ukevis hadde amerikansk etterretning sirklet inn området med mistanke om at det var her den tidligere irakiske diktatorenes skjulte seg.

De hadde samlet informasjon fra avhør av irakiske fanger, fått tips og hatt samtaler med hans nærmeste familie.

En av dem som skal ha bidratt er Saddams andre kone Samira Shahbandar, som lever i skjul i Libanon. Hun har jevnlig vært i kontakt med sin mann de siste månedene.

Puslespill

Lørdag formiddag klokka 10.50 falt den siste brikken i puslespillet på plass.

Da fikk amerikanerne et tips fra en familie som står eksdiktatoren nær. Tipset pekte mot de to bondegårdene, døpt «Wolverine 1» og «Wolverine 2» - «Jerv 1» og «Jerv 2» på norsk.

Adwar ligger ikke langt fra Saddam Husseins fødested, landsbyen Uja. Rett på den andre sida av elva Tigris ligger et av diktatorens storslåtte palasser.

Hit pleide han å komme for å svømme.

Så ut som bomtur

Klokka 20.00 angrep soldater fra det 4. infanteriet og spesialtropper de to gårdene. Angrepsstyrken var støttet av helikoptre og tunge kjøretøyer. Hele området ble omringet og avsperret.

Men verdens mektigste jaktlag fant ingenting.

Tidligere har Saddam Hussein unnsluppet sine forfølgere i siste liten, og dette så ut til å bli nok en bomtur i den åtte måneder gamle jakten på Saddam Hussein.

Området rundt Adwar ble gjennomsøkt av amerikanske soldater allerede i mai. Flere ganger seinere har Saddam-jegerne vært i dette området uten å finne noen spor av den tidligere diktatoren.

Men så fikk soldatene øye på to menn som sprang bort fra en liten inngjerdet gårdsplass inne i en treklynge - bare 200 meter unna det opprinnelige målet.

Mennene ble arrestert. Inne på plassen oppdaget soldatene ei jordhytte med to rom - et soverom og et kjøkken. På plassen sto en drosjebil malt i oransje og hvitt. Den så ut som alle irakiske drosjer gjør. I huset fant de noen klær, to rifler, en pistol og 750000 dollar i hundredollarsedler.

- Vi ble ikke lenge. Det luktet veldig vondt, forteller en av soldatene til nyhetsbyrået AP.

Skjult hull

Foran jordhytta dro soldatene unna et teppe og feide bort jord. Det avslørte ei skumplastplate.

Under plata oppdaget de hullet. Klokka var fire minutter på halv ni.

Det var bare stort nok til å romme én person. Nede i hullet fikk soldatene øye på mannen med bustete år og grå striper i skjegget. De kjente han ikke igjen med en gang.

Mannen hadde en pistol i fanget, men gjorde ikke noe forsøk på å gripe den.

Soldatene spurte hvem han var og mannen bekreftet at han var Saddam Hussein, fortalte generalmajor Raymond Odierno som ledet operasjonen døpt Morgenrød.

- Han ble fanget som ei rotte. Når du er i bunnen av et hull, kan du ikke kjempe mot, sa Odierno.

Mannen i jordhullet overga seg uten at et eneste skudd ble løsnet. DNA-tester, irakiske politikere og den tidligere statsministeren i Irak Tariq Aziz, bekreftet i går at det var sant som han sa:

Han var Saddam Hussein.

En av de mest omfattende menneskejakter i historien var over.

Klokka kvart over ni var det hele over. Saddam Hussein ble flydd ut av området med helikopter og tatt til Bagdad. Odierno forteller at han var «svært desorientert».

Snakkesalig

Hvor lenge han hadde ligget i jordhullet er uklart, men rapportene tyder på at han bodde i jordhytta og gjemte seg i hullet når amerikanerne kom farlig nær.

- Det er ganske ironisk at Saddam ble funnet i et hull i jorda på den andre sida av elva fra et av disse store palassene han bygde, sa generalmajor Ray Odierno.

Saddam Hussein var snakkesalig og samarbeidsvillig, sa USAs øverstkommanderende i Irak, generalløytnant Ricardo Sanchez.

«Han er tatt»

20. mars i år startet krigen med et rakettangrep mot et hus i Bagdad der amerikansk etterretning trodde Hussein oppholdt seg. Først i går, etter intenst jakt i åtte måneder, snublet amerikanske soldater over sitt primære mål i krigen. USAs administrator Lewis Paul Bremer annonserte det slik:

- Mine damer og herrer. Vi har ham.

b>BODDE UNDER BAKKEN Jordhullet der Hussein ble funnet var akkurat stort nok til å romme én person. Hvor lenge han oppholdt seg der, er uklart.
FANT PENGER: En amerikansk soldat viser fram 750.000 dollar som ble funnet under arrestasjonen av Saddam Hussein. BIldet i bakgrunnen viser huset der eks-diktatoren ble funnet.
FORNØYD: Adnan Pachachi (t.v.) og USAs administrator Paul Bremer.
HER BLE HAN TATT: Amerikanerne la frem dette bilde i forbindelse med gårsdagens pressekonferanse. Det viste området der Saddam Hussein ble pågrepet.