Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snublet over sjøorm?

Loch Ness-mysteriet fortsetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den pensjonerte skraphandleren Gerald McSorley (67) var ifølge Daily Telegraph ute på tur langs innsjøen Loch Ness, da han plutselig snublet på grunna. Han måtte ta seg for med hendene, men kjente at han traff noe uvanlig på sjøbunnen.

Den ustø pensjonisten plukket opp en gjenstand og rensket den for grønske.

- Jeg kunne se benmønster [i gjenstanden], og det ble snart klart at jeg hadde funnet en viktig fossil, sier McCorley.

Fossilen er innhyllet i grå kalkstein, og ble funnet komplett med ryggmarg og blodkar. Nå spekuleres det i om fossilen kan være levninger etter en såkalt pleiosaurus, en forhistorisk rovøgle som ofte blir trukket fram som bilde på det berømte Loch Ness-monsteret.

- Ingen agurk

Beretninger fra folk som hevder å ha sett monsteret i Loch Ness er etterhvert like mange som myten er gammel, men dette funnet er ingen agurkhistorie, sier vitenskapsmenn ved Skotlands nasjonalmuseum.

De innrømmer at dyret som fossilen stammer fra er mistenkelig lik dyret det fortelles om i mytene om sjøromen i Loch Ness, men de sår tvil om fossilen faktisk har sitt opphav i innsjøen.

Fossilene av det langhalsede, kjøttetende sjødyret inneholder fire fullstendig bevarte ryggvirvler.

Begeistrede «Nessie»-jegere

Funnet har naturlig nok gjort såkalte Nessie-hunters rimelig opprømte, og mange av dem tror at det fortsatt lurker en sjøorm i den 213 meter dype innsjøen.

Pleiosaurusen går dog cirka 150 millioner år tilbake i tid, og forskere blir provosert når de hører at funnet av fossilene tas som bevis på at noe svømmer i dypet den dag i dag.

- Nessie-entusiastene tullprater når de hevder at slike fiskeetende og folkesky dyr har overlevd i innsjøen helt fram til vår tid, mener Lyall Anderson ved Skottlands nasjonalmuseum.

Fossilens opphav er også uklart, og ifølge Anderson finnes det indikasjoner på at steinen som dekker fossilen har befunnet seg i et saltvannmiljø, og ikke i ferskvann - som Loch Ness består av.

Skraphandler McSorley er likevel hellig overbevist om at han har funnet restene etter et Loch Ness-monster.

- Jeg har alltid trodd på Loch Ness-monsteret, og dette er det endelige beviset for meg. Likheten mellom fossilen og de tidligere observasjonene er slående, sier McSorley til

Daily Record

. Vil du vite mer?

FOSSILFUNN: Gerald McSorley holder opp fossilen han tilfeldigvis snublet over på grunna i innsjøen Loch Ness. Her kan en tydelig se de fire ryggsøylene, som skal ha tilhørt en 150 millioner år gammel rovdinosaurus kalt pleiosaurus.