Grunnvannstatus:

- Snudd på hodet

På ei uke gikk grunnvannstanden fra å være på et 20-års lavt nivå til å bokstavelig talt flomme over.

DRAMATISK ENDRING: Den 26. september var grunnvannstanden i store deler av Sør-Norge svært lav. Så kom regnet og i løpet av en uke var situasjonen fullstendig snudd på hodet. Kilde: Varsom
DRAMATISK ENDRING: Den 26. september var grunnvannstanden i store deler av Sør-Norge svært lav. Så kom regnet og i løpet av en uke var situasjonen fullstendig snudd på hodet. Kilde: Varsom Vis mer
Publisert

Den 26. september ble grunnvannstanden flere steder i Sør-Norge definert som «svært lav» av Norges vassdrags og energidirektorat (NVE).

«Svært lav» grunnvannstand betyr ifølge NVE at det i gjennomsnitt over en lang periode går 20 år eller mer mellom hver gang grunnvannstanden på denne tiden av året er like lav.

- Det var veldig bekymringsfullt i september. Det var tørke flere steder i Sør-Norge, noe som bare skjer hvert 20. år, sier sjef for Seksjon for varsling av flom- og jordskredfare ved NVE, Hervé Colleuille, til Dagbladet.

- Uvanlig tørr

- Den 26. september var det så lite vann i elver og bekker og så lav grunnvannstand at det førte til utfordringer enkelte steder for fiske, kraftproduksjon, landbruket og generell vannforsyning, fortsetter han.

Han forteller at NVE da oppfordret alle til å vise aktsomhet, følge med på brønner og drikkevannsmagasiner, og unngå vannuttak som kunne bidra til tørrlegging av vassdrag.

Grunnvannstanden var da betydelig lavere enn på samme tid i fjor. NVE advarte om tørke på Vestlandet, Rogaland og vestlige deler av innlandet, Viken og Telemark.

«Hele Sør-Norge sør for Trøndelag begynner å bli uvanlig tørr for årstida», skrev NVE i en statusrapport i september.

Flommet over

Så kom regnet. Og for mange ble det altfor mye av det. For Rune Svorkås (64) skapte det kraftige regnværet en flom rundt huset hans i Skjeberg.

HARDT RAMMET: Det kraftige regneværet har skapt en flom rundt huset til Rune Svorkås (64) i Skjeberg. Foto: Nyhetstips.no Vis mer

Forsikringsselskapene kunne melde om mange skademeldinger knyttet til privatboliger etter regn, vind, flom og overvann på Østlandet og Sørlandet. Det ble også vannskader hos bedrifter og i butikker.

At det kom så mye nedbør på kort til, økte risikoen for flere farer, påpeker seksjonssjef Colleuille.

- I slutten av september var situasjonen snudd på hodet og vi varslet flom- og jordskredfare i deler av Sør-Norge, som følge av veldig mye regn og høy grunnvannstand og vannmetning i bakken, sier han.

FOTO: Varsom
FOTO: Varsom Vis mer

Fra tørke til flom

Men for grunnvannsstatusen i de rammede områdene var imidlertid den ekstreme nedbøren gode nyheter, fortsetter seksjonssjefen.

- Grunnvannstanden økte kjapt. Våre bilder viser forskjellen fra 26. september til 2. oktober. De illustrerer godt hvor fort det gikk fra tørke til flom i løpet av ei uke, sier han.

NVE følger grunnvannstanden over hele landet - og ifølge Colleuille registrerte de at det ikke gikk mange dagene før grunnvannstanden igjen normaliserte seg.

- Grunnvannet sank også relativt fort, og er nå på et nokså normalt nivå, sier han.

NORMALISERTE SEG: Fem dager etter at ekstremregnet hadde gitt seg hadde grunnvannbestanden mange steder i Sør-Norge igjen normalisert seg. Foto: Varsom
NORMALISERTE SEG: Fem dager etter at ekstremregnet hadde gitt seg hadde grunnvannbestanden mange steder i Sør-Norge igjen normalisert seg. Foto: Varsom Vis mer

Drikkevann

Grunnvann er det vannet som finnes i bakken under oss og som fyller porer og sprekker i løsmasser og fjell, ifølge Miljødirektoratet.

Grunnvann utgjør en viktig kilde til rent drikkevann, og har stor økologisk betydning i mange norske vassdrag.

Grunnvannet har gjerne gjennomgått en omfattende rensing i grunnen, og er derfor mye bedre beskyttet mot forurensning enn overflatevann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer