Snudde etter kritikk fra FHI

Helsedirektoratet anbefalte «karantene light». Etter reaksjoner fra FHI, valgte direktoratet å endre sine anbefalinger til regjeringen.

I SPISSEN I CORONA-KAMPEN: Helsedirektør Bjørn Guldvog på pressemøte om coronasituasjonen. Foto: Vidar Ruud / NTB
I SPISSEN I CORONA-KAMPEN: Helsedirektør Bjørn Guldvog på pressemøte om coronasituasjonen. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag kom regjeringen med nye tiltak for å stoppe smitte i hjemmet. Det er fortsatt sånn at de aller fleste som får påvist covid-19 er smittet i egen bolig.

Dette er de tre tiltakene, som nå gjelder:

  • Krav til at personer i karantene, som utvikler symptomer, må isolere seg umiddelbart fram til et eventuelt negativt prøveresultat foreligger. Karantenetida på ti døgn skal gjennomføres fullt ut, selv om man får negativt svar på testen.
  • Nærkontakter til en smittet, er pålagt å være i karantene. De anbefales nå å teste seg. Det gjør det mulig å isolere smittede og sette husstandsmedlemmer i karantene raskere. Karantenetida på ti døgn skal gjennomføres fullt ut, selv om man får negativt svar på testen.
  • Voksne i samme husstand som er i karantene samtidig bør så langt som mulig holde avstand til hverandre. Rådet gjelder mellom voksne husstandsmedlemmer og skal ikke hindre kontakt mellom barn og foreldre.

Dokumenter fra Helse- og omsorgsdepartementet avslører at det var uenighet mellom Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet om hvilke tiltak de mente skulle iverksettes.

Egne anbefalinger

24. oktober skriver Helsedirektoratet en anbefaling til Helse- og omsorgsdepartementet med tiltak som skal begrense smitte i private hjem.

Her kommer direktoratet med følgende anbefalinger:

  • At man etter nyoppstått luftveissykdom bør være symptomfri før man går tilbake til jobb og skole, uavhengig av SARS-CoV-2 testsvar, når det ikke bare dreier seg om sporadisk resthoste som ofte forekommer i ukene etter gjennomgått luftveissykdom.
  • At husstandsmedlemmer til en person i karantene bør avstå fra sosiale aktiviteter og deltakelse i arrangementer på fritida i ti dager, selv om de selv ikke er pålagt karantene.
  • At husstandsmedlemmer til en person med nyoppståtte covid-19-symptomer bør avstå fra sosiale aktiviteter og deltakelse i arrangementer på fritida, i påvente av vedkommende sitt prøvesvar for SARS-CoV-2.

Dette fikk Folkehelseinstituttet til å reagere.

Blant annet fordi «det vil føre til enda større utfordringer med fravær dersom alle med luftveisinfeksjoner skal være hjemme til alle symptomer er borte».

ADVARER: WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus understreker at coronaviruset fremdeles kan kontrolleres og advarer mot å gi opp kampen. Video: WHO Vis mer

«Ventekarantene»

I tillegg reagerte FHI på rådet om karantene for husstandsmedlemmer til personer i karantene.

«Det kan oppfattes som starten på innføring av «andreleddskarantene». Dette er ikke i tråd med gjeldende råd, og det er vanskelig å se det smittevernfaglige forholdsmessige i tiltaket da det store flertallet av dem som karanteneres i dag ikke er smittet med covid-19».

FHI mente at også det siste tiltaket ikke var heldig, og viste til at en person med nyoppstått forkjølelse kanskje ikke vil teste seg dersom det betyr at hele familien må være hjemme til testresultatet foreligger.

«99 prosent av dem som tester seg, viser seg å ikke ha positiv test, og deres familie/husstand vil derfor ha vært unødvendig i ventekarantene».

Snur

28. oktober sender Helsedirektoratet en ny anbefaling til regjeringen, i samråd med Folkehelseinstituttet.

Her anbefales det ikke å innføre noen ekstra formelle begrensninger for husstandsmedlemmer til den karantenesatte - en «karantene light».

Heller ikke «ventekarantene» for husstandsmedlemmer anbefales.

«Da vil det være uforholdsmessig strengt om alle husstandsmedlemmene skal settes i karantene i påvente av prøvesvar, og det kan også virke mot hensikten hvis flere da velger å avvente/avstå fra testing og vente og se om symptomene går over», skriver Helsedirektoratet.

Helsedirektoratet skriver at de har gjort en ny vurdering av aktuelle tiltak og at de nå støtter FHIs vurderinger og forslag til aktuelle tiltak.

Anbefalingene som ble sendt til helse- og omsorgsdirektoratet, er tiltakene som nå er innført.

Fornøyd med tiltak

Helsedirektør Bjørn Guldvog understreker overfor Dagbladet at Helsedirektoratet er fornøyd med tiltakene som nå er iverksatt.

- Vi har lett etter måter å hindre utbredt husstandssmitte, samt smitte fra husstand og over i øvrig befolkning. Bakgrunnen for det er at halvparten av den kjente smitten skjer i husstander. Da vi utredet det i forrige runde lette vi etter tiltak som kunne iverksettes og som gjorde at folk kunne være mer forsiktige hvis de hadde personer i husstander som var nærkontakter til en smittet, sier Guldvog.

Han legger til:

- Nå har vi sammen med FHI funnet en god logikk for å ivareta det som var ønsket og som vi synliggjorde. Det er også elementer som likner i begge løsningene.

SKREKKSCENARIO: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarte på folkets spørsmål om coronapandemien. Vis mer

Han viser til at løsningen som nå er på plass er en ny regel i covid-19-forskriften om at hvis du er nærkontakt til en smittet og selv får symptomer, skal du isoleres.

- Det er mer skjerpet enn karantene, som var tidligere. I karantene har du mulighet til å gå deg en tur utenfor hjemmet, men må riktignok holde god avstand. I isolasjon skal du unngå kontakt, også med andre i familien. Familien din er i karantene når du er i isolasjon, og om noen av dem får symptomer, må de i isolasjon til de får en negativ test.

Vil unngå smitte internt

Guldvog presiserer at de nye tiltakene består av en regelendring og to skjerpede råd.

- Vi anbefaler testing og presiserer at to personer i karantene i samme husstand skal holde avstand fra hverandre så langt det går. Selv om man har vært på samme fest og begge er nærkontakter, er det ikke sikkert at begge er smittet. For å unngå å smitte internt, må de ha avstand til hverandre.

De nye tiltakene gjelder alle husstander, også bokollektiv.

- Det har lenge vært sånn at de fleste som blir smittet, blir det i hjemmet. Hvorfor er ikke tiltak iverksatt før?

- Er du definert som nærkontakt nå, er det større risiko for at du er smittet enn det var tidligere, fordi det er mer smitte i samfunnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer