Foto: Reuters / NTB Scanpix
Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Snudde i lufta for å ha krisemøte med Russland

Var på vei hjem til USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs utenriksminister John Kerry avbrøt lørdag hjemturen fra Saudi-Arabia for å forberede et hastemøte med Russlands utenriksminister om Ukraina-krisen.

Møtet finner sted allerede søndag, opplyser amerikanske diplomatkilder.

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov har uttalt at avstanden mellom Russland og Vesten om Ukraina-spørsmålet er blitt mindre, og han forsikrer at Russland ikke har planer om å angripe landet.

Kerrys fly var på vei fra Saudi-Arabia og skulle etter planen mellomlande i Irland før det satte kursen hjem til Washington. Flyet snudde imidlertid i luften og satte kursen mot Paris, etter at president Barack Obama ga Kerry ordre om møte den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov så raskt som mulig, melder AFP.

Møteplanene er lagt etter at Russlands president Vladimir Putin fredag ringte Obama for å diskutere et amerikansk forslag om diplomatisk løsning på Ukraina-krisen.

Kerry skal etter planen også delta på NATO-møter i Brussel tirsdag.

- Felles innsats - Vi har absolutt ingen intensjon om og ingen interesse av å krysse den ukrainske grensa, sier Lavrov i et intervju med russisk fjernsyn.

- Det eneste vi virkelig ønsker, er en felles innsats, og at de vestlige landene som feier lovløsheten under teppet og skjønnmaler situasjonen, må slutte med dette og erkjenne sitt ansvar, sier han.

Ifølge Lavrov er avstanden mellom Russland og Vesten blitt mindre i løpet av de siste dagene. I samtalene som har pågått, skal det også ha dannet seg et bilde av «et mulig felles initiativ som kan bli presentert for våre ukrainske partnere».

Lørdag var Lavrov i en ny telefonsamtale med USAs utenriksminister John Kerry om saken, og de to ble enige om å fortsette å holde kontakten.

Amerikansk forslag I telefonsamtalen med Obama fredag skal Putin ha strukket ut en hånd til Obama. Den russiske lederen ville diskutere et amerikansk forslag til en diplomatisk løsning på konflikten, opplyser Det hvite hus.

Detaljer om forslaget er ikke kjent, men det skal dreie seg om en løsning som utenriksminister John Kerry la fram for sin russiske kollega under en telefonsamtale tidligere denne uka. Obama ba Putin gi ham et klart, skriftlig svar på forslaget.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters varte telefonsamtalen mellom de to lederne i en time.

Forslag om observatører Tidligere har USA bedt om russisk støtte til en diplomatisk løsning som innebærer at internasjonale observatører på Krim-halvøya sørger for at den russisktalende befolkningen der er trygg, mot at Putins styrker vender tilbake til sine militærbaser.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har allerede bestemt seg for å sende en sivil observatørstyrke på 100 mann til de sørlige og østlige delene av Ukraina. Seks nordmenn skal delta.

OSSE-observatørene får imidlertid ikke tilgang til Krim-halvøya, som Russland nå har annektert.

Krever føderalisme - Russlands førsteprioritet er å sikre at Ukraina gjennomfører reformer for å få på plass en føderal struktur, sier Lavrov. I et slikt føderalt Ukraina må regionene ha økt selvstyre, fastslår han.

- For å være helt ærlig ser vi ingen annen vei framover for Ukraina enn føderalisme, sier Lavrov i intervjuet med russisk fjernsyn lørdag.
Ifølge ham har vestlige land nå begynt å forstå dette budskapet.

- De lytter. Det jeg kan si, er at føderalisme er langt fra noe forbudt ord i samtalene våre.

Den russiske utenriksministeren krever samtidig at Ukraina må vedta en ny grunnlov som sier eksplisitt at landet er nøytralt, og at det ikke kan bli med i NATO.

- Det kan ikke være noen uklarhet her, sier han.

(NTB)