HAR ENDRET MENING:: Nå er tidligere Natur og Ungdom-leder Ane Hansdatter Kismul statssekretær i Olje- og energidepartementet - og for oljeboring utenfor Lofoten. Foto Espen Røst / Dagbladet
HAR ENDRET MENING:: Nå er tidligere Natur og Ungdom-leder Ane Hansdatter Kismul statssekretær i Olje- og energidepartementet - og for oljeboring utenfor Lofoten. Foto Espen Røst / DagbladetVis mer

Snudde om oljeboring i Lofoten

Flertallet i Sp's programkomite sikret blant annet av en tidligere leder i Natur og Ungdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statssekretær i Ane Kismul i Olje- og energidepartementet og Senterungdommen-leder Sandra Borchs stemmer i Senterpartiets programkomité sikret flertallet for et ja til oljeboring i deler av Nordland VI-feltet utenfor Lofoten.

Sammen med fem andre i komiteen gikk de inn for en mer offensiv oljepolitikk i neste stortingsperiode, mens et mindretall på fem tok dissens.

Senterungdommens har tidligere sagt tydelig nei til oljeutvinning utenfor Lofoten. Kismul er tidligere Natur og Ungdom-leder.

- Det er meningsløst å lete etter olje i et område som er så sårbart og verdifullt som Lofoten og Vesterålen. Området må bli forbli stengt for oljeindustrien, sa Kismul da hun aksjonerte i Lofoten i 2000.

- Skuffende Snuoperasjonene vekker oppsikt. I en pressemelding minner 15 av 19 fylkeslag sin egen leder om vedtaket fra Senterungdommens landsmøte i november.

«Et klart flertall på landsmøtet var imot oljeutvinning i de sårbare områdene som det her er snakk om. Derfor forventer vi også at ledelsen i Senterungdommen følger opp når de fronter og skal stemme for Senterungdommens politikk i Senterpartiet», skriver de 15 fylkeslagene.

Natur og Ungdom på sin side mener Senterpartiets programforslag viser at partiet ikke lenger fortjener grønnfargen i logoen sin: «Den bør farges svart, som oljen», uttaler dagens Natur- og Ungdom-leder Silje Lundberg på organisasjonens nettsider.

At en tidligere Natur- og Ungdom-leder står bak, gjør ikke saken bedre.

- Det syns vi er svært trist og skuffende. Det er ikke til å legge skjul på, sier hun til Dagbladet.

- Kompromiss Ifølge Nettavisen var det Kismul som fremmet forslaget til programkomiteen.

Overfor Nationen har statssekretæren forklart sitt olje-ja med at Nordland VI-forslaget må sees på som et kompromiss

- Utgangspunktet var et forslag om å videreføre dagens politikk satt opp mot forslaget om å konsekvensutrede hele Lofoten og Vesterålen. Å konsekvensutrede betyr å starte en prosess for åpning av hele området. Det var ytterpunktene som ble sendt på høring, sier hun til avisa.

- Flertallet i komiteen ønsket å finne en løsning som kunne samle i stedet for splitte partiet. Vi gikk derfor inn for en kompromissløsning. Begge forslagene innebærer å ikke åpne nye områder. Forskjellen er ulike tilnærming til den allerede åpnede delen av Nordland VI, fortsetter hun.

Lundberg fnyser av argumentasjonen. For selv om Nordland VI-feltet formelt ble åpnet i 1994, har området siden 2001 vært politisk fredet av tre regjeringer. Derfor mener Natur og Ungdom at Senterparti-toppene villeder når de hevder at åpningen for oljeboring ikke innebærer å åpne nye områder.

- De prøver å definere seg bort fra hva de går inn for. De vil åpne for petroleumsvirksomhet i et område som har vært stengt i 12 år, sier Lundberg til Dagbladet.

Sp avgjør sin oljepolitikk under landsmøtet i april.

SNUDDE: I november vedtok Senterungdommen landsmøte at «Senterungdommen går i mot oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen. Dette er svært sårbare naturområder, som bør skjermes for slike inngrep». Likevel stemte Sentergundommen-leder Sandra Borch for oljeboring utenfor Lofoten i Senterpartiets programkomite.Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
SNUDDE: I november vedtok Senterungdommen landsmøte at «Senterungdommen går i mot oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen. Dette er svært sårbare naturområder, som bør skjermes for slike inngrep». Likevel stemte Sentergundommen-leder Sandra Borch for oljeboring utenfor Lofoten i Senterpartiets programkomite.Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet Vis mer