Regjeringsstyrker i Elfenbenskysten angrep onsdag militssoldater som beskyldes for å ha støttet den avsatte presidenten Laurent Gbagbo. Bildet, som viser en soldat lojal til landets nye president Alassane Ouattara, er tatt tidligere i konflikten. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly/SCANPIX
Regjeringsstyrker i Elfenbenskysten angrep onsdag militssoldater som beskyldes for å ha støttet den avsatte presidenten Laurent Gbagbo. Bildet, som viser en soldat lojal til landets nye president Alassane Ouattara, er tatt tidligere i konflikten. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly/SCANPIXVis mer

Snudde våpnene mot hverandre

Regjeringsstyrker i Elfenbenskysten angrep tidligere allierte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Elfenbenskystens nye regjeringshær snudde i går våpnene mot en tidligere alliert som hjalp dem frigjøre landets største by, Abidjan, og avsette tidligere president Laurent Gbagbo som klamret seg til makten etter fjorårets valgnederlag.

Overfor nyhetsbyrået AP beskriver militærkilder hendelsen som et stort tilbakeslag for landet, som forsøker å returnere til normalt etter kamphandlingene om presidentembetet de siste månedene.

Sammenstøtene skal ha vært de hardeste siden Gbagbo ble pågrepet og Alassane Ouattara, den internasjonalt anerkjente valgvinneren, overtok makten.

Skytingen skal ha startet med maskingeværild i går ettermiddag ved hovedkvarteret til Ibrahim «IB» Coulibaly, en overløper og krigsherre som gjennomførte to mislykkede kuppforsøk i 1999 og 2002, før han startet et opprør mot Gbagbo, melder AP.

Nå beskyldes Coulibaly likevel for å støtte den tidligere presidenten. Fire militærkilder bekrefter overfor AP at regjeringssoldater angrep «IB»s lokaler, men ble møtt med hard motstand som varte i over én time.

- Makten i dette landet hviler hos Alassane Ouattara, og Coulibaly kan ikke krangle på det, sier general Issiaka Wattao, som tidligere har sagt at de ville gå til angrep mot ham dersom han ikke aksepterte Ouattaras autoritet.

Straks etter maktovertakelsen uttalte Ouattara at alle forbrytelser og drapshandlinger i kjølvannet skal etterforskes, uavhengig av hvem gjerningspersonene kjempet for. Det er ikke klart hvilken autoritet han nå har i praksis over krigsherrene som hjalp til med å få ham innsatt.