Snur Danmark på hodet: - Vi har aldri sett noe liknende

Den høyreradikale youtuberen Rasmus Paludan vil bli kvitt muslimer og er dømt for rasisme. Han ligger an til å komme inn i det danske parlamentet.

ISLAMKRITISK: Rasmus Paludan, partileder for det danske islam- og innvandringskritiske Stram Kurs, har fått mye oppmerksomhet etter at en video fra desember 2018. Video: Stram Kurs. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I løpet de siste dagene har den danske partilederen Rasmus Paludan liret av seg fornærmelser som nazisvin og «evnesvag, åndsamøbe og narrehat» om sine politiske motstandere.

Lederen for mikropartiet Stram Kurs har mildt sagt satt fyr på den danske valgkampen. De siste ukene har han fått spesielt mye oppmerksomhet for å sette fyr på koranen innsurret i bacon.

Den islam- og innvandringsfiendtlige provokatøren kan til og med få plass i det danske Folketinget i parlamentsvalget som avholdes 5. juni i år. Tidligere i april fikk Paludan nok underskrifter til havne på stemmesedlene i landet.

OMSTRIDT: Rasmus Paludans inntreden i dansk politikk har ikke gått rolig for seg. Den har ført til voldelige demonstrasjoner og flere titalls millioner i utgifter for dansk politi. Foto: Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/NTB Scanpix
OMSTRIDT: Rasmus Paludans inntreden i dansk politikk har ikke gått rolig for seg. Den har ført til voldelige demonstrasjoner og flere titalls millioner i utgifter for dansk politi. Foto: Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/NTB Scanpix Vis mer

Det har ført til sjokkbølger i dansk politikk, og nærmest snudd valgkampen på hodet.

- Dette kommer til å bli en valgkamp for historiebøkene. Vi har aldri sett noe liknende i Danmark som det vi nå er i gang med. Det politiske sentrum er utfordret, vi har mange fløypartier og større polarisering, sier politisk kommentator i den danske avisa Berlingske, Thomas Larsen, til Dagbladet.

KOMMENTATOR: Thomas Larsen i Berlingske. Foto: Berlingske
KOMMENTATOR: Thomas Larsen i Berlingske. Foto: Berlingske Vis mer

Ikke bare på grunn av måten Paludan, egentlig privatpraktiserende advokat og Youtuber, omtaler sine politiske konkurrenter, men også for sin omtale av muslimer.

- Obskur karakter på YouTube

Et av de ferskeste eksemplene er en video gravd fram i Danmark i dag. Den viser Rasmus Paludan i en video tatt opp i New York 17. desember 2018. Der forteller Paludan at hans endelige mål er at «det ikke finnes muslimer igjen på kloden.»

Dette kommer til å bli en valgkamp for historiebøkene. Vi har aldri sett noe liknende i Danmark som det vi nå er i gang med Thomas Larsen, kommentator i Berlingske

Se hele videoen øverst i saken!

Larsen i Berlingske sier at den høyreradikale provokatøren kom helt ut av det blå.

- Han er en aktør som ingen hadde sett komme i Danmark. Fort kort tid siden var han en obskur karakter på YouTube. Så stilte han opp på Nørrebro i påska. Det førte til virkelige uroligheter og demonstrasjoner. Paludan ble plutselig kjent i hele Danmark, mens mange dansker ble sinte, spesielt folkene som bor på Nørrebro, sier Larsen til Dagbladet.

Det har også ført til at Paludan har gjort et byks på meningsmålingene den siste uka.

Omringet av politi og PST

Sperregrensa for å komme inn i det danske folketinget er på 2 prosent.

Voxmeter, som gjør målinger for nyhetsbyrået Ritzau, har 2,4 prosents oppslutning til Stram Kurs, på sin måling. På TV 2s siste måling har partiet 2,1 prosents oppslutning, mens det var oppe i hele 3,9 prosent på en måling for Berlingske fredag i forrige uke.

Han ligger på rundt 2,5 prosents oppslutning på flere målinger mandag denne uka.

Når Paludan nå reiser rundt i valgkampen er han konstant omringet av sikkerhetsvakter fra danske PST. Da han besøkte fristaden Christiania i København i dag var han omringet av et titall politifolk mens demonstranter svermet rundt - beskyttelsen av den høyreradikale politikeren har kostet den danske staten flere titalls millioner kroner.

VOLDSOMME OPPTØYER: Et 20-talls mennesker ble arrestert under påskeopptøyene mot Rasmus Paludan i påska i år. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP) / NTB Scanpix
VOLDSOMME OPPTØYER: Et 20-talls mennesker ble arrestert under påskeopptøyene mot Rasmus Paludan i påska i år. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP) / NTB Scanpix Vis mer

- Nazisvin

Da Paludan onsdag kveld møtte den tidligere lederen for Centrum-Demokratene, Mimi Jakobsen, til debatt. Gikk det hett for seg. Hun sammenliknet Stram Kurs med 1930-tallets Tyskland da nazistene satt ved makta. Paludan svarte med å kalle Jakobsen for «nazisvin», ifølge BT.

Da partileder for det grønne radikale partiet Alternative, Uffe Elbæk omtalte Paludan som fascist og anklaget Stram Kurs for å ville innføre apartheid i Danmark, svarte Paludan:

- En fullstendig verdensfjern, uvitende åndsamøbe som Uffe «Klovnen» Elbæk.

- Dessuten snakker han alltid som at han er litt evneveik, sa Paludan videre, ifølge Ekstra Bladet.

- Han har bruk for en klem. Mer kjærlighet til Rasmus Paludan og Stram Kurs, var svaret fra Elbæk.

En fullstendig verdensfjern, uvitende åndsamøbe Folketingskandidat Rasmus Paludan
BRENNER KORANEN: Rasmus Paludan i Stram Kurs og hans støttespillere brenner en koran mens de synger den danske nasjonalsangen. Foto: Nikolai Linares / NTB scanpix
BRENNER KORANEN: Rasmus Paludan i Stram Kurs og hans støttespillere brenner en koran mens de synger den danske nasjonalsangen. Foto: Nikolai Linares / NTB scanpix Vis mer

Straffedømt flere ganger

Ifølge Ekstra Bladet er også Paludan straffedømt flere ganger. Den første dommen stammer fra 2014 og 2015 da han sto tiltalt for å ha hånet og forulempet en politiassistent i København-politiet i flere titalls mail.

Ifølge avisa kalte han den politiansatte for 'kriminell snothvalp', 'ulækker', 'følelsesmæssig uligevægtig' og 'ildelugtende slum'.

Under rettsforhandlingene ble det også avdekket, via psykiatriske erklæringer, at han har 25 prosent nedsatt yrkesevne, har lidd under en årelang depresjon, ikke takler konflikter og sliter med å tolerere andre menneskers feil. Det skal ha skjedd som følge av en trafikkulykke i 2005, og avisa omtaler at Paludan fikk en «hjerneskade» etter ulykken.

ORDKRIG: Med grønne Uffe Elbæk. Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix / NTB scanpix
ORDKRIG: Med grønne Uffe Elbæk. Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix / NTB scanpix Vis mer

- Ikke redd for konflikter

5. april i år ble han dømt på nytt, denne gang til 14 dagers betinget fengsel for rasistiske uttalelser. Denne dommen er anket til den danske lagmannsretten. Dommen kom etter en YouTube-video der den danske partilederen gjorde en kobling mellom afrikanere og lav intelligens.

Paludan ville ikke kommentere saken overfor Ekstra Bladet, men har lagt ut et klipp på YouTube der han sier han ikke vil kommentere sitt privatliv.

- Jeg har i det store og det hele ikke gjort noe banebrytende merkelig, men jeg kan ikke kommentere mitt privatliv. Det håper jeg dere har forståelse for. Men jeg har ikke vært redd for å ta konflikter, sier Paludan.

Han sier han også har «forståelse for at Donald Trump har et dårlig forhold til pressen på grunn av måten de blir behandlet på».

SAMMENLIKNES: Berlingske-kommentatpr Thomas Larsen sammenlikner Rasmus Paludan med USAs president Donald Trump på grunn av den plutselige populariteten og sjokkfaktoren i politikken. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais/NTB Scanpix
SAMMENLIKNES: Berlingske-kommentatpr Thomas Larsen sammenlikner Rasmus Paludan med USAs president Donald Trump på grunn av den plutselige populariteten og sjokkfaktoren i politikken. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais/NTB Scanpix Vis mer

- Kan sammenliknes med Trump

Berlingske-kommentator Thomas Larsen sammenlikner nettopp Paludan med Donald Trump. Både i en fersk kommentar i egen avis, og overfor Dagbladet.

- Du kan sammenlikne ham med Donald Trump. Hans desidert beste egenskap er at han er ekstremt dyktig til å bruke provokasjon som politisk våpen og bruke mediene. Man kan lage mange paralleller mellom Trump og Paludan, sier Larsen til Dagbladet.

Partiet Stram Kurs tar blant annet til orde for å forby islam i Danmark, utvise flyktninger og annullere dansk statsborgerskap for ikke-vestlige innvandrere og ble etablert av Paludan i 2017.

SLITER: Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen sliter på meningsmålingene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SLITER: Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen sliter på meningsmålingene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Blant annet arrangerte han og støttespillere koranbrenning utenfor Christansborg slott, som huser både regjeringen og Folketinget i Danmark. Det var samtidig som det ble holdt fredagsbønn til minne for ofrene etter terrorangrepet på New Zealand.

- Umulige forslag

- Han har på rekordtid klart å bli en reell kandidat til Folketinget. I begynnelsen var vi helt sikre på at han ikke kunne komme inn. Men det har oppstått en ny dynamikk, og han er nå den suverent mest omtalte politikeren i Danmark. Nesten alle målinger dag for dag viser at han er på vei inn, sier Berlingske-kommentatoren.

- Hvordan vil du beskrive politikken hans?

- Han er først og fremst en karakter som vi aldri har sett tidligere. Objektivt sett har han forslag som er helt umulig å gjennomføre i praksis, som er motstridende med både grunnloven og alle internasjonale konvensjoner, sier Larsen.

FAVORITT: Sosialdemokratenes leder Mette Frederiksen (C) er favoritt til å bli Danmarks nye statsminister. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix / AFP) / NTB Scanpix
FAVORITT: Sosialdemokratenes leder Mette Frederiksen (C) er favoritt til å bli Danmarks nye statsminister. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix / AFP) / NTB Scanpix Vis mer

Nye partier

Dansk Folkeparti (DF) har lenge vært alene på ytre høyrefløyen i Danmark.

Men de siste åra har både Stram Kurs og det nasjonalkonservative partiet Nye Borgerlige, som ble stiftet i 2015, kommet som konkurrenter, skriver NTB. DF har lenge ført en hard retorikk mot innvandring og islam, og har ført til endringer i dansk asylpolitikk.

- For første gang har vi partiet til høyre for Dansk Folkeparti. De er ytterliggående og krever enda mer vidtgående innstramminger enn Dansk Folkeparti, sier Larsen.

Sosialdemokratene favoritter

KOMMER TROLIG INN: Pernille Vermund i Nye Borgerlige og Rasmus Paludan ligger begge til høyre for Dansk Folkeparti, og ser begge ut til å komme inn i Folketinget. Foto: Nye Borgerlige
KOMMER TROLIG INN: Pernille Vermund i Nye Borgerlige og Rasmus Paludan ligger begge til høyre for Dansk Folkeparti, og ser begge ut til å komme inn i Folketinget. Foto: Nye Borgerlige Vis mer

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har siden 2015 ledet en borgerlig mindretallsregjering bestående av sitt eget parti Venstre, De konservative og Liberal Alliance. Regjeringen har vært avhengig av parlamentarisk støtte fra høyrepopulistene i Dansk Folkeparti. Nå er imidlertid den røde opposisjonen og lederen for Socialdemokratiet Mette Frederiksen favoritter til å ta over regjeringsmakten.

- Frederiksen er favoritt på målingen, sier Larsen.

Den politiske kommentatoren sier at både Rasmus Paludan og Nye Borgerlige Pernille Vermund ser ut til å komme inn i Folketinget.

- Det er dermed to partier som har begynt å ta stemmer fra Dansk Folkeparti, som er i fritt fall på meningsmålingene. I valgkampen tyder alt på at de får stemmer innenfor den borgerlige blokken. Det forrykker maktbalansen i politikken, sier Larsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer