Donald Trump og Mitch McConnell:

Snur etter ordkrigen

Forholdet mellom Donald Trump og Mitch McConnell har vært alt annet enn strålende. Nå snur McConnell, og sier at han er åpen for å støtte Trump om han blir republikanernes neste presidentkandidat.

ORDKRIG: Forholdet mellom Donald Trump og Mitch McConnell har vært alt annet enn strålende. Foto: REUTERS/Yuri Gripas.
ORDKRIG: Forholdet mellom Donald Trump og Mitch McConnell har vært alt annet enn strålende. Foto: REUTERS/Yuri Gripas. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, sa torsdag at han er åpen for å støtte tidligere president Donald Trump om han blir valgt som republikanernes presidentkandidat til valget i 2024.

Det forutsetter selvsagt at Trump stiller til valg, noe han på nåværende tidspunkt ikke har sagt at han gjør.

- Partiets nominerte? Absolutt, svarte McConnell Fox News etter å ha blitt spurt om han vil støtte Trump hvis han blir nominert.

McConnell understrekte samtidig at flere andre republikanere også har antydet at de kan komme til å stille til nominasjon som republikanernes neste presidentkandidat.

- Mye som skal skje

- Det er mye som skal skje mellom nå og 2024. Jeg har minst fire medlemmer som jeg tror planlegger å stille som presidentkandidat, pluss noen guvernører og andre. Det er ingen sittende så det burde bli et åpent løp, og morsomt for dere å dekke, la han til.

Full ordkrig

HUDFLETTER TRUMP: Under lørdagens høring i riksrettssaken gjorde leder for minoriteten i Senatet, Mitch McConnell, det helt klart hva han syns om stormingen på Capitol Hill og Donald Trump. Vis mer

Støtteerklæringen står i sterk kontrast til forholdet McConnell og Trump har hatt den siste tida. De har vært i full ordkrig siden McConnell gikk til angrep på Trump etter den siste riksrettssaken mot ham.

McConnell ønsket ikke å dømme sin tidligere president i riksrettssaken, men kom med en knusende tale der han mente det var bevist over enhver tvil at Donald Trump var «praktisk og morals ansvarlig for å provosere fram» det voldelige angrepet fra Trump-tilhengere mot Kongressen 6. januar.

- Vi ser framover

Tirsdag svarte Trump i en lang uttalelse der han blant annet omtaler McConnell som en «sløv, gretten og humørløs politisk pamp».

De har dermed stått på hver sin side av et splittet Republikansk parti. På den ene står McConnell og hans støttespillere, på den andre Trump og hans følgere som blant andre Marjorie Taylor Greene.

Nå snur derimot som nevnt McConnell, og sier at han kommer til å støtte Trump dersom det skulle skje at han blir valgt som republikanernes neste presidentkandidat. Som nevnt forutsetter det at Trump stiller til valg.

Nå vil McConnell legge ordkrigen bak seg.

- Det som har skjedd i fortida er ikke relevant nå. Vi ser framover, sier McConnell i intervjuet med Fox News.

- Ingen råd

SVÆRT FORNØYD: TV 2s USA-kommentator, Eirik Bergesen, om hvorfor han tror Mitch McConnell gleder seg over å endelig kunne ta avstand til president Donald Trump. Vis mer

Søndag er det likevel ventet at Donald Trump vil holde sin første tale siden han forlot Det hvite hus 20. januar.

Det har en rekke amerikanske medier erfart.

Ifølge mediene vil Trump si i talen at han blir Republikanernes «antatte» kandidat under valget i 2024.

På spørsmål fra Fox News om hva han synes om Trumps taleplaner, svarte McConnell:

- Jeg har ikke noen råd å gi den tidligere presidenten om hvor han burde prate eller hva han burde si.

Det republikanske partiets framtid er blant temaene Trump er ventet å prate om på toppmøtet.

I tillegg til Det republikanske partiets framtid, er det ventet at Trump vil prate om den konservative bevegelsen, samt USAs president Joe Bidens innvandrings- og grensepolitikk, ifølge mediene.

- Jeg har kanskje ikke Twitter eller Det ovale kontor, men jeg bestemmer fortsatt, vil være Trumps budskap i talen, ifølge en rådgiver Axios har pratet med.

Talen holdes på Conservative Political Action Conference (CPAC) i Orlando i Florida, som er et av USAs største årlige konservative møter.

Trump har ikke selv kommentert hvorvidt han kommer til å holde en tale førstkommende søndag, eller hva innholdet i talen kommer til å være.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer