Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finn Halvorsen-saken

Snur etter ramsalt kritikk

For to uker siden fikk Finn Halvorsen beskjed om at saken han hevder seg uskyldig dømt i ikke får ny behandling. Nå vil Gjenopptakelseskommisjonen likevel gi saken ny vurdering.

MARERITT: På kort tid ble Finn Kristian Halvorsens liv snudd på hodet. I slutten av juli 2002 ble en buss han eide fullstendig ramponert og i august ble hans lager utsatt for innbrudd og Halvorsen frastjålet verktøy til en verdi av rundt 500 000 kroner. Foto: Alf-Robert Sommerbakk/Haugesunds Avis
MARERITT: På kort tid ble Finn Kristian Halvorsens liv snudd på hodet. I slutten av juli 2002 ble en buss han eide fullstendig ramponert og i august ble hans lager utsatt for innbrudd og Halvorsen frastjålet verktøy til en verdi av rundt 500 000 kroner. Foto: Alf-Robert Sommerbakk/Haugesunds Avis Vis mer

- Jeg er lei meg og forbanna. Etter snart 18 års kamp, hadde jeg endelig trodd at saken skulle få ny behandling. Kommisjonen har regelrett hoppet bukk over flere sentrale elementer i saken.

Det uttalte Finn Kristian Halvorsen til Dagbladet etter at Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker hadde avvist hans begjæring om gjenåpning 18. juni.

Både Halvorsen og hans advokat Brynjar Meling reagerer skarpt på at Kommisjonens saksbehandler ikke har forelagt kommisjonsmedlemmene flere sentrale momenter i Halvorsens begjæring som de mener taler for at den tidligere motorsykkelmekanikeren kan være uriktig dømt.

NY VURDERING: Gjenopptakelseskommisjonen vil oppnevne en ny sakkyndig som skal vurdere DNA-beviset i Baneheia-saken på nytt. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Dermed ble ikke disse momentene engang drøftet, da Kommisjonen kom til at det ikke foreligger «særlige forhold knyttet til bevisføringen eller bevisbedømmelsen» som taler for at den gamle straffesaken må gjenåpnes.

Etter Halvorsens skarpe innsigelser, har Kommisjonen nå bestemt at de skal vurdere dette i sitt første møte etter sommerferien.

Egen etterforskning

På kort tid ble Halvorsens liv snudd på hodet. I slutten av juli 2002 ble en buss han eide fullstendig ramponert og i august samme år ble hans lager utsatt for innbrudd og Halvorsen frastjålet uforsikret verktøy til en verdi av rundt 500 000 kroner.

I alle år har den tidligere motorsykkelmekanikeren hevdet at politiet viste liten interesse for å etterforske innbruddet.

Etter gjentatte ganger å ha forsøkt å få politiet på banen, startet Halvorsen sin egen etterforskning.

Tre år seinere ble han dømt som hovedmannen bak frihetsberøvelse av to menn i Sveio i et forsøk på å skaffe informasjon om innbruddet.

KRITISK: Finn Halvorsens advokat Brynjar Meling. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix
KRITISK: Finn Halvorsens advokat Brynjar Meling. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix Vis mer

- Det problematiske med gjenopptakelseskommisjonen er at de har få eller ingen prosessuelle kjøreregler. Det burde ha vært et krav til at de innspill Halvorsen har kommet med ble drøftet av kommisjonen, sier advokat Brynjar Meling.

Sendte klage

Halvorsen har i en klage til departementet påpekt at Kommisjonen ikke har realitetsvurdert to vesentlige anførsler i begjæringen om gjenopptakelse.

Det ene er at det i straffesaken Halvorsen ble dømt i var seks siktede. Bare fem av dem ble tiltalt.

Halvorsen viser til at mannen som ikke ble tiltalt, hadde en sentral rolle.

Det andre Halvorsen påpeker at Kommisjonen ikke har vurdert, er telefonloggene, som etter Halvorsens syn beviser at han ikke har ringt sin angivelige medsammensvorne på et tidspunkt påtalemyndigheten har hevdet.

- Det er trist at dette ikke blir drøftet, i en sak hvor det er påpekt og dokumentert så mange feil. Gjenopptakelseskommisjonen burde hatt såpass respekt for den kampen Halvorsen har stått i at de drøftet alle sider ved saken, sier Meling og utdyper:

- Det synes som om Kommisjonen glemmer sitt mandat, som innebærer at dersom det foreligger omstendigheter og nye bevis som gir en mulighet for at en person er uriktig dømt, så kan saken gjenåpnes. Jeg finner det underlig at Kommisjonen ikke ser dette, etter alt Halvorsen har påpekt. Sånn sett blir dette en fortsettelse av den krenkelsen Halvorsen opplever, sier Meling og fortsetter:

- Jeg opplever Kommisjonen mer som en gjentakelseskommisjon enn en gjenopptakelseskommisjon.

- Mer enn nok

Etter Melings syn, burde Gjenopptakelseskommisjonen tatt Halvorsens begjæring til følge, og latt en domstol vurdere saken på nytt.

- Det er mer enn nok i denne saken som tilsier at han kan være uriktig dømt, sier advokaten.

I tillegg til at Kommisjonen ikke har drøftet alle momenter i saken, fant de heller ikke grunn til å foreta nye avhør av to av Halvorsens meddømte, som begge har endret sine forklaringer i saken.

Den ene har avvist overfor Dagbladet og Haugesunds Avis og den andre overfor Halvorsens advokat at Halvorsen hadde en rolle i planleggingen i bortføringssaken.

- Det er klart dette burde senke terskelen for at Kommisjonen gjennomfører etterspurte etterforskningsskritt, sier Meling.

SNUR: Leder av Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesake, Siv Hallgren. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix
SNUR: Leder av Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesake, Siv Hallgren. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix Vis mer

Snur

Leder Siv Hallgren i Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker gir tilkjenne i en e-post til Dagbladet at kommisjonen vil ta Halvorsens innsigelser til behandling.

- Vi har mottatt mailer fra Halvorsen hvor han gir nærmere begrunnelse for sitt syn vedrørende kommisjonens vedtak.

- Kommisjonen skal se på dette i sitt møte i slutten av august, sier Hallgren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!