Snur etter sjokkbygene

Regnet tar en liten pause i starten av uka. Likevel har meteorologene kjedelige nyheter.

DÅRLIGE UTSIKTER: Uoversiktlige lokale byger og usikre prognoser er betegnende for det kommende været. Foto: YR værkart / Skjermdump
DÅRLIGE UTSIKTER: Uoversiktlige lokale byger og usikre prognoser er betegnende for det kommende været. Foto: YR værkart / Skjermdump Vis mer
Publisert

Meteorologene sendte ut oransje farevarsel for flom i Innlandet og Viken. I Hallingdal har flere kommuner satt krisestab som følge av mye nedbør og økt vannstand søndag.

Kort tid seinere ble det sendt ut rødt farevarsel for flom i deler av Drammensvassdraget.

Farevarselet gjelder for kommunene Søndre Land, Gran, Ringerike, Hole, Jevnaker, Modum og Lier.

- Nedbøren som var på Sørlandet tidligere i dag har beveget seg lenger oppover, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Farevarselet kommer etter styrtregn i helga.

- Tilfeldige byger

Nå kan det likevel bli en pause for østlendingene etter sjokkbygene.

-På mandag og tirsdag vil det bli en del sol på Østlandet, sier Haga, og opplyser:

- Likevel kan det dukke opp en og annen regnskur. Prognosene våre er veldig usikre, og vi må derfor ta det fra dag til dag.

Samtidig er det lite som tyder på store nedbørsmengder gjennom ukas to første dager.

RØDT FAREVARSEL: NVE har sendt ut rødt farevarsel for flere kommuner. Hole kommune er hardt rammet av nedbørsmengdene. Her avbildet ved kommunesentrumet Vik, som ligger få meter fra Steinsfjorden. Foto: Hole kommune
RØDT FAREVARSEL: NVE har sendt ut rødt farevarsel for flere kommuner. Hole kommune er hardt rammet av nedbørsmengdene. Her avbildet ved kommunesentrumet Vik, som ligger få meter fra Steinsfjorden. Foto: Hole kommune Vis mer

- Slutt på godværsperioden

Til tross for en god væruke innledningsvis, må meteorologen likevel skuffe. Det er nemlig ingenting som tyder på stabil høytrykksaktivitet.

- Det er ingen store endringer i sirkulasjonen vi har hatt den siste tida, og det vil være slutt på godværsperioden for Sør-Norge fra og med onsdag.

- Dette ser ut til å fortsette inn mot helgen. Det er bare å stålsette seg, sier Haga.

Også Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har forberedt seg på store vannmengder de kommende dagene. Blant annet er vannstanden i Tyrifjorden ventet å nå lignende nivå som under ekstremværet Hans.

- Vannstanden i Randsfjorden har allerede passert rødt nivå på søndag. Tyrifjorden og Sperillen venter vi når rødt nivå i løpet av mandag, sier flomvakt Stein Beldring i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en pressemelding.

Dårlige kort på hånda

Selv om hele området sør for Trøndelag vil være preget av lavtrykksaktivitet og potensielle regnbyger, er det enkelte områder som vil bli rammet i bredere omfang.

FLOM: - La bilen stå hvis du ikke absolutt må kjøre, er Statens vegvesens klare oppfordring for bilister i og rundt Oslo. I Sørkedalen skaper vannet problemer store problemer. Foto: Christina Holen Korneliussen / Dagbladet TV Vis mer

- Vestlendingene har ganske dårlige kort på hånda, og det blir lite å se til sola - i beste fall noen innslag. Oslo vil få penere vær enn Bergen.

Nordlendingene må imidlertid nyte mandagen for å få best utbytte av det begrensede solskinnsværet.

- Lavtrykket vil bevege seg mot Nord-Norge og Trøndelag allerede fra tirsdagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer