Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snur etter skrekkrapport

Storbritannias statsminister Boris Johnson besluttet å stramme inn coronatiltakene drastisk etter å ha sett en rapport om at 260.000 briter kunne dø.

16. MARS: Mens størsteparten av Europa nærmer seg full isolasjon, har den britiske regjeringa valgt en annen tilnærming. Ikke alle er enige i den. Video: AP Vis mer

På en pressekonferanse mandag varslet den britiske statsministeren det han beskrev som de mest drastiske tiltakene landet har gjennomført i fredstid for bremse spredningen av coronaviruset.

Det skjer bare dager etter at Johnson og hans rådgivere sa at til britene at alle som hadde forkjølelsessymptomer burde holde seg hjemme i sju dager, men ellers leve som normalt.

Storbritannia har dermed hittil hatt langt mindre restriksjoner enn resten av Europa, og innstrammingen kommer etter at en ekspertgruppe ved Imperial College ga britiske myndigheter en skremmende rapport.

Skremmende tall

Dersom Storbritannia hadde fortsatt med de opprinnelige tiltakene, kunne så mange som 260.000 ha dødd, ifølge rapporten.

Dette ville ikke bare være dødsfall direkte knyttet til coronavirus, men også andre dødsfall som ville kommet når det offentlige helsevesenet ble overveldet. De nye beregningene skal blant annet være basert på situasjonen i Italia. De anslår at Storbritannia befinner seg om lag tre uker bak Italia, som allerede har opplevd mer enn 1800 dødsfall.

Med innstrammingene er prognosen sunket til 20.000 dødsfall, melder The Guardian.

FØRST UTE: Ved Kaiser Permanente Washington Health Research Institute har de startet en klinisk studie av en potensiell vaksine mot coronaviruset. Video: Ap Vis mer

Fem tiltak

Den britiske ekspertgruppa mener det er fem tiltak som vil bidra til å endre situasjonen:

  • Isolere folk med forkjølelse eller feber hjemme i sju dager.
  • Sette familier hvor noen har symptomer i karantine i 14 dager.
  • Sosial distansering, som innebærer å kutte den normale kontakten med andre hjemme, på skole eller arbeid med 75 prosent.
  • Be folk over 70 år om å holde seg hjemme.
  • Stenge skoler og universiteter

Britiske myndigheter hadde opprinnelig håpet at de skulle kunne håndtere situasjonen ved at store deler av befolkningen - kanskje så mange som 60 prosent - ble smittet og utviklet immunitet til coronaviruset. Nå ser de ut til å ha gått bort fra dette.

- Nærmer oss

- Vi nærmer oss den rasktvoksende delen av den stigende kurven, sier Johnson mens dødstallet i Storbritannia mandag steg fra 35 til 55.

Johnson varslet derfor en rekke tiltak. Blant annet vil han at husholdninger hvor noen viser symptomer på coronasmitte skal selv-isolere seg i 14 dager, og at at alle som kan, skal jobbe hjemmefra.

De siste dagene har britiske myndigheter fått stadig flere spørsmål om hvorfor de - sammen med Sverige - er de eneste landene i Europa som ikke har stengt skoler.

- Nå er tidspunktet for å stanse all ikke-essensiell kontakt med hverandre, og all unødvendig reising. Vi trenger at folk begynner å jobbe hjemmefra dersom de kan. Og du bør unngå puber, klubber, teatre og andre sosiale tilstelninger, sier Johnson.

Han understreket også hvordan det var særlig viktig at folk over 70 år, gravide og folk med helseproblemer unngår sosial kontakt.

- Stort dilemma

Tiltaken kan vedvare i minst to måneder - kanskje lengre.

Professor Neil Ferguson ved Imperial College sier at de nye tiltakene vil kjøpe litt tid, men at det også førte til svært lite flokkimmunitet, som britiske myndigheter ønsket i forrige uke.

- Dette er et stort dilemma for verden. Når vi hever disse restriksjonene, forventer vi at spredningen vil fortsette, sier Ferguson, ifølge The Guardian.

CORONA: Delte dette med Twitter-følgerne sine mandag. Video: @idriselba. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Hele Norges coronakart