SNUR: Donald Trump gikk onsdag til frontalangrep på etterretningstopper i USA. Men nå hevder han de ble feilsitert. Foto: Olivier Douliery / ABACAPRESS.COM / NTB scanpix
SNUR: Donald Trump gikk onsdag til frontalangrep på etterretningstopper i USA. Men nå hevder han de ble feilsitert. Foto: Olivier Douliery / ABACAPRESS.COM / NTB scanpixVis mer

Snur etter Twitter-tirade. Skylder på pressen

- De sa det var falske nyheter, hevder presidenten.

Onsdag gikk president Donald Trump til frontalangrep på USAs etterretningssjefer, etter at de hadde lagt fram sin globale trusselvurdering for Kongressen på tirsdag.

- Ekstremt farlig

Trump var åpenbart irritert over at CIA-sjef Gina Hapsel, FBI-sjef Christopher Wray og USAs nasjonale sikkerhetsdirektør, Daniel Coats, så ut til å tale Trump midt imot på noen sentrale punkter.

Dette dreide seg om Nord-Korea, IS og Iran og atomavtalen.

Trump kalte etterretningsfolkene for «ekstremt passive og naive» og antydet at de hadde hatt godt av mer skolegang.

Trumps Twitter-tirade vakte oppsikt, og både demokrater og folk fra Trumps eget parti tok avstand fra presidentens utspill.

- Jeg vet ikke hvor mange ganger man kan si dette, men jeg hadde foretrukket om presidenten holdt seg unna Twitter, sa senator John Thune, som sitter i det republikanske lederskapet.

Demokratene sa blant annet at «det er ekstremt farlig at Det hvite hus ikke hører etter», og omtalte det som «ekstremt farlig» at Trump undergraver etterretningsbyråene.

Nancy Pelosi, lederen i Representantenes hus, kalte Trumps uttalelser «sjokkerende», ifølge nyhetsbyrået AP.

Trump snur etter møte

Men bare et døgn etter Twitter-tiraden, er tonen en noe annen fra Trump. Da hadde han et møte med etterretningssjefer i Det ovale kontor.

«Har nettopp avsluttet et bra møte med mitt etterretningslag i Det ovale kontor, og de fortalte meg at det de sa under senatshøringen tirsdag ble feil framstilt av media og vi er veldig enige om Iran, IS, Nord-Korea osv. Deres uttalelser ble forvrengt av pressen», tvitret Trump, som avsluttet med:

«Heldigvis hadde vi et veldig godt møte, og vi er på samme side“

- De sa at de ble fullstendig feilsitert. Det ble tatt ut av kontekst. Jeg foreslår at dere ringer dem. De sa at det var falske nyheter, noe som ærlig talt ikke overrasket meg, sa Trump etter møtet, ifølge Washington Post.

Etterretningslederne har så langt ikke kommentert møtet.

Høringen i Senatet var åpen og ble sendt direkte på C-SPAN, den amerikanske kringkastingsstasjonen som er viet til kontinuerlig dekning av blant annet Senatet.

- Fullstendig mangel på respekt

Både republikanere og demokrater har forsvart etterretningen etter Trumps frontalangrep, og kritikken fra demokratene ble ikke noe mildere, selv om Trump torsdag hevdet at han og etterretningssjefene var ganske enige om ting.

- Pressen vekket ikke presidenten og fikk ham til å rase mot etterretningen på Twitter. Dette er den samme presidenten som sto på scenen og fortalte verden at han trodde på Vladimir Putin i stedet for sine egne etterretningssjefer. Ingen twittermelding eller fotoseanse kan gjøre om på to år der presidenten har vist fullstendig mangel på respekt for etterretningen, sier Mark Warner, demokratenes øverste leder i Senatets etterretningskomité.

Da Trump tidligere på dagen torsdag, før møtet i Det ovale kontor, ble spurt om Twitter-tiraden, lot han ikke til å ha snudd på noen måte.

- Jeg er uenig i enkelte ting de sa. Jeg tror jeg har rett, men tiden vil bevise det, tiden vil sannsynligvis gi meg rett. Jeg tror Iran er en trussel. Jeg tror jeg gjorde en fantastisk ting da jeg kansellerte den idiotiske atomavtalen. Det var en ensidig avtale, sa Trump.

Da Trump trakk USA fra avtalen hevdet han at det var fordi Iran ikke overholdt avtalen. Dette var et av punktene der etterretningssjefene motsa Trump tirsdag.

De uttalte nemlig at de mener Iran fortsatt innfrir sine forpliktelser i atomavtalen. Om Nord-Korea sa de at de mener Nord-Korea ikke kan overtales til å gi slipp på alle sine atomvåpen, noe som står i strid med Trumps egen oppfatning.

Trumps Twitter-kritikk fikk også Chuck Schumer, demokratenes leder i Senatet, til å sende et brev til USAs nasjonale sikkerhetsdirektør, Danial Coats, der han omtalte Trumps kritikk som «ekstremt upassende» og at den kunne undergrave offentlighetens tillit til myndighetenes evne til å forsvare amerikanere.