Stomikutt reverseres

Snur etter voldsomt opprør

Dagbladet erfarer at myndighetene opphever en rekke av restriksjonene på medisinsk utstyr til personer med stomi. Beslutningen ble fattet tirsdag og kommer etter lang tids press fra brukere som fryktet personlig ruin.

BERØRT: Bent Høie har vært tydelig på at historier om hvordan stomikuttene berørte brukerne opprørte ham. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BERØRT: Bent Høie har vært tydelig på at historier om hvordan stomikuttene berørte brukerne opprørte ham. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

1. januar 2020 innførte Helfo en antallsbegrensning på en rekke typer medisinsk utstyr for personer med utlagt tarm.

Endringer medførte mange tusen kroner i ekstra utgifter for personer med utlagt tarm. Enkelte har tatt opp forbrukslån for å kjøpe utstyret de er avhengig av, og foreldre har begrenset barns aktivitetsnivå for å spare på utstyret.

Helseminister Bent Høie (H) er også trukket inn i saken, og særlig SV har i Stortinget bedt statsråden ta affære. En rekke sterke brukerhistorier har også blitt trukket fram i mediene.

Myndighetene snur

Tidligere denne måneden ble det klart at Helfo snudde på den delen av kuttene som dreide seg om geldannende granulat, et tykningsmiddel personer med utlagt tarm behøver.

Dagbladet kan nå fortelle at Helfo også snur på de andre viktige begrensningene. Restriksjonene på plateforlengere og klebefjerner til stomibrukere fjernes fra 1. november, etter Dagbladet erfarer.

Beslutningen ble fattet tirsdag, blir Dagbladet fortalt.

Alle som har hatt ekstra utlegg som følge av restriksjonene vil få pengene tilbake.

Sparetiltak: 4,7 millioner

Høie har hele tida vært klar på at er blitt sterkt berørt av de mange pasienthistoriene som er fortalt i tida etter restriksjonene ble nyhetsstoff.

Regjeringens egne regnestykker viste at staten sparte i alt 4,7 millioner kroner i året på restriksjonene som ble innført. Statsbudsjettet for 2021 var til sammenlikning på rundt 1515 milliarder kroner.

Helfo har hevdet at de først innførte begrensningene på bakgrunn av en faglig vurdering, ikke som sparetiltak.

Klips-restriksjoner forblir

Begrensningene på klips og belter beholdes. Begrunnelsen for å fjerne taket bare på klebefjerner og plateforlengere, er at dette er engangsprodukter som ikke kan gjenbrukes.

Klips kan benyttes flere ganger, det samme kan belter.

Roy Aleksander Farstad, daglig leder i Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft, er ikke kjent med nyheten når Dagbladet kontakter ham.

- Men dette er vi veldig lettet over. Mange nordmenn får en langt bedre hverdag nå.

Kan spare store penger

Farstad sier det er individuelt hvor mye en stomi-pasient nå sparer av egne utlegg.

- Men for enkelte personer er det snakk om flere titalls tusen kroner i året, sier Farstad, som kommer med én bønn i jubelen stund:

- Vi håper vi som brukere blir bedre involvert og bedre hørt i eventuelle endringer som gjelder oss i åra som kommer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer