Stomikutt reverseres

Snur etter voldsomt opprør

Dagbladet erfarer at myndighetene opphever en rekke av restriksjonene på medisinsk utstyr til personer med stomi. Beslutningen ble fattet tirsdag og kommer etter lang tids press fra brukere som fryktet personlig ruin.

BERØRT: Bent Høie har vært tydelig på at historier om hvordan stomikuttene berørte brukerne opprørte ham. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BERØRT: Bent Høie har vært tydelig på at historier om hvordan stomikuttene berørte brukerne opprørte ham. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

1. januar 2020 innførte Helfo en antallsbegrensning på en rekke typer medisinsk utstyr for personer med utlagt tarm.

Endringer medførte mange tusen kroner i ekstra utgifter for personer med utlagt tarm. Enkelte har tatt opp forbrukslån for å kjøpe utstyret de er avhengig av, og foreldre har begrenset barns aktivitetsnivå for å spare på utstyret.

Helseminister Bent Høie (H) er også trukket inn i saken, og særlig SV har i Stortinget bedt statsråden ta affære. En rekke sterke brukerhistorier har også blitt trukket fram i mediene.

Myndighetene snur

Tidligere denne måneden ble det klart at Helfo snudde på den delen av kuttene som dreide seg om geldannende granulat, et tykningsmiddel personer med utlagt tarm behøver.

Dagbladet kan nå fortelle at Helfo også snur på de andre viktige begrensningene. Restriksjonene på plateforlengere og klebefjerner til stomibrukere fjernes fra 1. november, etter Dagbladet erfarer.

Beslutningen ble fattet tirsdag, blir Dagbladet fortalt.

Alle som har hatt ekstra utlegg som følge av restriksjonene vil få pengene tilbake.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer