Været

Snur helt!

På Østlandet har man registrert den lengste kuldeperioden siden 2010. Men nå snur været helt.

EKSTREMVÆRET FRANK: Reporter Gunnar Hultgreen sto midt i stormen i januar. Video: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«For bare ei uke siden var det tosifrede minusgrader i sør, og nå får vi jammen tosifrede plussgrader allerede denne uka!», skrev Meteorologisk institutt på Twitter på mandag ettermiddag, og fulgte opp med en emoji av en hjerne som eksploderer.

- Hvor spesielt er dette, vakthavende meteorolog Martin Granerød?

- Det er egentlig ikke så veldig spesielt, men på en annen side så er det litt spesielt. Vi har hatt en veldig langvarig kuldeperiode, den lengste siden 2010. Men nå har høytrykket som ga oss det kjølige været tatt turen østover og innover Russland, og åpnet for lavtrykkene som vanligvis ligger ute i Atlanterhavet. Lavtrykkene vil føre med seg mye mild og fuktig luft, som kommer oppover mot Sør-Norge, og det er grunnen til at vi får disse endringene, sier Granerød til Dagbladet og fortsetter:

- Vi får noen dager hvor det er ganske kaldt de aller fleste vintre, men det som var så spesielt i år, var at kuldeperioden varte så lenge. Men når et slikt høytrykk trekker seg unna, så er det ikke så uvanlig at det blir mildvær ganske raskt igjen.

Finvær

Meteorologen forteller at det på mandag er en del tåke Østafjells, men at de fleste skyene ser ut til å forsvinne i løpet av uka, og at man i helga vil få lange perioder med sol og opptil ti grader flere steder.

- Det ser ut til å bli gode skiforhold i fjellområdene, og helga som kommer ser ut til å bli veldig fin.

Ferdig med kulde

Granerød tror at vi er ferdig med kuldeperiodene for denne vinteren.

- Jeg tror ikke at vi vil få tilbake det veldig kalde været som har vært. Etter hvert så går vi over i vårmånedene, hvor sola står høyere på himmelen og varmer mer og mer for hver dag som går, sier han og fortsetter:

- På den andre siden er våren veldig varierende, og det kan gå fra milde til kalde temperaturer på veldig kort tid. Det kan hende at vi i løpet av mars eller april får litt lavere temperaturer igjen, og at det til og med kan snø.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer