Snur i flaggsaken: Nå får de gå med regnbueflagget i 17. mai-toget i Skien

Nå får man lov til «å vifte med flagg av alle typer» i borgertoget i Skien.

TIL TOPPS: Nå blir det likevel anledning til å vifte med regnbueflagget i 17. mai-tog i Skien.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TIL TOPPS: Nå blir det likevel anledning til å vifte med regnbueflagget i 17. mai-tog i Skien. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skeiv Ungdom, både lokalt og nasjonalt, reagerte sterkt da det ble kjent at de ikke fikk lov til å ha med regnbueflagget i borgertoget i Skien i morgen.

Lederen for 17. mai-komiteen i Skien kommune, Kristoffer Skaate, forklarte flaggforbudet med at de ikke ønsket noen politisk agenda i toget, noe de hadde opplevd at noen gjorde seinest i fjor.

Har snudd

Men etter at Dagbladet omtalte saken har kommunen snudd. Nå får Skeiv Ungdom, og alle andre som måtte ønske, gå med regnbueflagget i borgertoget.

I dag har ordfører Hedda Foss Five i Skien kommune sendt følgende e-post til Skeiv Ungdom:

«Takk for at dere vil være med og bidra til 17. mai-festen i Skien. Ordfører Hedda Foss Five og 17. maikomiteen ønsker at alle skal få feire nasjonaldagen ved å kle seg i det fineste de har, spise den beste maten de vet og vifte med flagg av alle ulike typer. Å hylle grunnloven må gjøres fra hjertet, og vi ønsker å slippe løs for fest og glede på 17. mai».

- Det er kjempegledelig at kommunen nå tar ansvar. Vi gleder oss til å stille med regnbueflagg og feire, sier Marthe Øvrum, leder for Skeiv Ungdom nasjonalt, til Dagbladet.

Hun omtalte tidligere i dag flaggnekten som «veldig problematisk».

- Nå tar man ansvar og sier at man vil ha en mangfoldig feiring. Det er mangfoldet og friheten til å være hele oss som er verdt å feire 17. mai, sier Øvrum.

I tillegg til å være Norges nasjonaldag, er 17. mai dessuten den internasjonale dagen mot homo-, trans- og bifobi.

Voksenopplæringa reagerer

Flaggforbudet ble som sagt opprinnelig begrunnet med uønskede hendelser tidligere år, og at Voksenopplæringen i Skien skulle delta i toget for første gang.

«For mange er det første gang de opplever et 17. mai-folketog. Vi gleder oss til å vise oss fram fra vår beste side, inkluderende og likevel samlet om hovedsaken denne dagen, om landet vårt og flagget vårt!».

At de blir brukt som begrunnelse for et regnbueflaggforbud, reagerer Voksenopplæringen sterkt på.

«Voksenopplæringa i Skien jobber hver dag med inkludering, toleranse og det å skape et godt og mangfoldig samfunn. Vi tar derfor sterk avstand fra å bli brukt som begrunnelse for at regnbueflagget ikke skal heises i folketoget i Skien 17. mai. Vi mener LHBT-saken handler om å ivareta menneskerettigheter, og dette har en selvfølgelig plass i feiringa av nasjonaldagen vår», skriver de på sin Facebook-side, der de også har kommentert snuoperasjonen.

«Vi er glad for pressemeldingen som nå er sendt ut fra Skien kommune hvor 17. mai-komiteen gjør helomvending og ønsker Skeiv ungdom og andre LHBT-organisasjoner inn i folketoget».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer