Norsk barnevern og menneskerettighetene

Snur ikke i betent barnevernssak

For en måned siden kunne barnemora juble etter knusende seier i Høyesterett. Nå må hun belage seg på ny kamp mot barnevernet i lagmannsretten.

NY SJANSE: Til tross for at denne barnemora er vurdert å være god nok, har sønnen hennes blitt boende i fosterhjem. Nå får hun en ny sjanse i lagmannsretten. Foto: Nina Hansen
NY SJANSE: Til tross for at denne barnemora er vurdert å være god nok, har sønnen hennes blitt boende i fosterhjem. Nå får hun en ny sjanse i lagmannsretten. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I saken til ei barnemor, som tapte sak om tilbakeføring av sin sønn i tingretten i desember 2019, fastslo Høyesterett, i en knusende kjennelse 15. september, at lagmannsretten tok grundig feil da den nektet å behandle moras anke.

Lagmannsrettens beslutning om ikke å gi samtykke til ankebehandling av den betente barnevernssaken ble enstemmig opphevet av rikets øverste dommere og sendt tilbake til lagmannsretten for ny vurdering.

- Jeg kjenner på en enorm lettelse og lykke, og føler at min side av denne saken endelig er blitt sett, uttalte barnemora til Dagbladet.

Menneksrettsbrudd

Til tross for at barnevernet mener at mora er rustet til å gi god omsorg, er barnet blitt boende i fosterhjem.

I sin kjennelse påpekte Høyesterett at tingrettens dom i saken, hvor omsorgsovertakelsen av barnet ble opprettholdt, er så svak at den trolig innebærer menneskerettsbrudd dersom den blir stående.

Ei uke seinere, 22. september, bestemte Borgarting lagmannsrett enstemmig at det skal gis samtykke til ankebehandling.

I sin beslutning viser lagmannsretten til de sterke føringene de er gitt i kjennelsen fra Høyesterett:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer