AstraZeneca-vaksinen

Snur om dødsfall

Legemiddelverket ser i større grad en sammenheng mellom dødsfallet i Tynset, innleggelsene og dødsfallet ved Rikshospitalet, og sykdomstilfeller meldt fra andre land i Europa.

ASTRAZENECA: Steinar Madsen i Legemiddelverket omtaler dødsfallet i Tynset og hvorvidt det hadde en sammenheng med AztraZeneca-vaksinen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +314
innlagt212 -6
døde 734 +25
påvist smittet 143 000 000+847.8K
døde 3 040 000 +14.1K
Se mer

En av de tre helsearbeiderne som var innlagt ved Oslo universitetssykehus (OUS) med blodpropp etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen, er død. Det opplyste Legemiddelverkets medisinske fagsjef Steinar Madsen på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Det skjer etter at det fredag kom fram at en kvinne i 30-åra ansatt i Tynset kommune døde ti dager etter at hun ble vaksinert med AstraZeneca-vaksinen.

Det er fremdeles ingen fastslått årsakssammenheng mellom vaksinen og de to dødsfallene, eller mellom vaksinen og innleggelsene ved OUS.

Tynset kommune var med en gang tydelige på at det lokale dødsfallet skilte seg fra dødsfallene som er meldt fra Danmark og Østerrike. Fredag understreket Madsen overfor Dagbladet at kvinnen ikke døde av blodpropp.

På mandagens pressekonferanse sa Madsen at de nå i større grad ser en sammenheng mellom dødsfallet i Tynset, innleggelsene ved Rikshospitalet og dødsfall og sykdomstilfeller meldt fra andre land i Europa.

- Det er et sykdomsbilde som vil variere litt fra person til person. Men hovedtrekkene er til stede hos alle disse, sa Madsen under pressekonferansen.

- Fått mer kunnskap

Lavt blodplatenivå, blødninger og blodpropp er i varierende grad en fellesnevner i alle tilfeller, ifølge Madsen.

- Hva er det som har endret seg?

- Det er rett og slett at vi har fått mer kunnskap. Vi har sett at disse tilfellene, både i Europa og i Norge, har en slags felles overbygning. Den vil variere litt fra pasient til pasient. Ingen pasienter vil være helt like, sier han til Dagbladet etter pressekonferansen.

Overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket utdyper overfor Dagbladet:

- I første omgang, ut ifra den beskrivelsen vi fikk, tenkte vi at dette var noe annet enn i Danmark. Det framstår som at dette får noe ulikt sykdomsbilde hos de ulike pasientene. Slik vi tolker det nå - vi må ta forbehold - er vår forståelse at dette er tilstander som har mye til felles, sier han til Dagbladet.

Kan føre til endringer

Madsen utelukker ikke at situasjonen kan føre til endringer i EUs godkjenning av vaksinen.

- Det kan det absolutt gjøre. Det har vært møter i dag hvor dette ble diskutert, og det tas veldig alvorlig på europeisk nivå. Bivirkningskomiteen (PRAC) skal ha møte på torsdag for å diskutere denne saken, sier Madsen.

Hvordan endringene eventuelt vil se ut i praksis, er det imidlertid for tidlig å si.

Madsen sier Rikshospitalet foretar grundige undersøkelser av pasienten.

- Hvis det kommer flere pasienter, vil de også bli undersøkt så grundig som overhodet mulig. Det er ved å undersøke pasientene at vi eventuelt kan komme på sporet av hva som har skjedd. Samtidig undersøker vi vaksinene, produksjonen, alt mulig. Vi snur alle steiner for å finne ut av hva dette kan skyldes.

- Mye erfaring i Norge

Han forklarer Legemiddelverkets framgangsmåte slik:

- Det vi gjør, er at vi prøver å samle mest mulig opplysninger om hele sykdomsforløpet. Hvordan det utviklet seg, hva symptomene var, hva har pasientene eventuelt tatt av andre medisiner. Vi ser på alt, og samler alle opplysninger som finnes.

Framover vil Rikshospitalet bidra med en rekke opplysninger om pasientene som Legemiddelverket vil bruke i dette arbeidet.

- Har vi muligheter til å gjøre selvstendige vurderinger om den mulige årsakssammenhengen her i Norge, eller er vi helt prisgitt Det europeiske legemiddelbyrået og andre internasjonale instanser?

- Vi gjør absolutt selvstendige vurderinger i Norge. Vi har tidligere vært med på å - blant annet på grunn av erfaringer fra Norge - fjerne legemidler fra det europeiske legemiddelmarkedet. Vi har mye egenerfaring her i Norge også.

- Det dør titusener

Overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket sier det fremdeles er for tidlig å konkludere om en eventuell årsakssammenheng mellom vaksinen og dødsfallene.

- Kan man se for seg et scenario hvor det slås fast at det kan være en sammenheng mellom vaksinen og innleggelsene, men at man likevel vurderer at nytten veier opp for risikoen?

- Ja, man kan ikke utelukke det, sier Hortemo til Dagbladet etter pressekonferansen.

Overlegen utdyper:

- Hvis vi skal ta en parallell: Vi vet at bruk av noen typer p-piller øker risikoen for blodpropp. Det er norske kvinner kjent med. Men der vurderer vi det slik at fordelen ved p-piller oppveier den lille økte risikoen for blodpropp. Så man kan ikke utelukke at man kan falle ned på noe slikt.

- Selv med en potensiell risiko for dødsfall?

- Jeg vil ikke forskuttere. Det er viktig å minne om at vi er i en pandemi der det dør titusener av mennesker hver eneste dag. Den eneste veien ut av dette er vaksiner. Nå vil det bli avklart framover, og vi håper at AstraZenecas vaksine vil ha en plass i dette. Men det er ikke avgjort om dette er en bivirkning som skyldes vaksinen, og hvilken betydning det vil få.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 088 100 (20.3%)i Norge har fått dose nr 1
301 742 (5.62%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer