-BESTEM SELV: Nicolas Sarkozy går tilbake på tidligere uttalelser i spørsmålet om USAs rakettskjold. Foto: Michel Euler/AP/Scanpix
-BESTEM SELV: Nicolas Sarkozy går tilbake på tidligere uttalelser i spørsmålet om USAs rakettskjold. Foto: Michel Euler/AP/ScanpixVis mer

Snur om rakettskjold

- Opp til hvert enkelt land, sier Sarkozy nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver enkelt land må stå fritt til å avgjøre om de vil delta i USAs rakettskjoldsystem, sier Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Fredag oppfordret Sarkozy USA til å skrinlegge planen om å utplassere raketter og radaranlegg i henholdsvis Polen og Tsjekkia.


Uttalelsen fikk en kjølig mottakelse i de to landene, som tidligere har takket ja til de amerikanske installasjonene.


- En tredjepart, selv ikke en god venn som Frankrike, har ikke noe de skulle ha sagt i denne saken, sa Polens statsminister Donald Tusk.


Den franske presidenten ba også Russland om å skrinlegge sin varslede utplassering av raketter i Kaliningrad, slik landet har truet med å gjøre dersom USA gjør alvor av sin rakettskjoldplan.


Under G20-toppmøtet i Washington lørdag fikk Sarkozy spørsmål om han hadde diskutert rakettspørsmålet med Russland og USA.


- Vi har diskutert det med russerne, men ikke med USAs president George W. Bush, lød svaret.


- Hvert land har rett til å avgjøre om de ønsker å installere et rakettskjold eller ikke, fortsatte Sarkozy med henvisning til Polen og Tsjekkia.


- Det kan være et siste tiltak for å møte rakettrusselen utenfra, for eksempel fra land som Iran, la han til. (NTB)