Coronavirus:

Snur om testing før jula

Statsminister Erna Solberg trekker sitt råd om å teste seg før man reiser hjem til jul. I stedet bør man møte litt færre folk før man reiser hjem.

CORONA: Helsedirektør Bjørn Guldvog mener man bør være ekstra forsiktig de to siste ukene før man reiser hjem. Reporter: Frode Andresen. Video: Agusta Magnusdottir Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 59 500 +422
innlagt 124 -8
døde 543 +22
påvist smittet 96 200 000+605.6K
døde 2 060 000 +17.1K
Se mer

Onsdag i forrige uke åpnet Erna Solberg for at man bør teste seg før man reiser fra særlig utsatte steder som Oslo og Bergen, og hjem til jul for å besøke eldre. Nå har Solberg snudd.

- I utgangspunktet skal man teste seg dersom man har symptomer. Så sa vel jeg at dersom du skal ha nærkontakt med de eldste eldre eller folk med underliggende sykdommer, så kan det være lurt å ha tatt en test, sier Solberg til Dagbladet og fortsetter:

- Det kan være falskt, og helsemyndighetene sier at det kan gi for lite trygghet. Dersom du kommer fra et av de områdene med mest smitte i Norge, så bør du kanskje praktisere to meter avstand, særlig til dem i sårbare grupper.

Falsk trygghet

Helseminister Bent Høie forklarer til Dagbladet at testing kan føre til falsk trygghet, og at falsk trygghet kan gi alvorlige konsekvenser.

- Vi anbefaler ikke testing før man reiser hjem til jul fordi en test bare gir et øyeblikksbilde. Dersom du ikke har symptomer, og ikke har grunn til å tro at du er smittet, så vil en negativ test kunne gi falsk trygghet. Dersom man lar være å overholde én meter avstand eller klemmer bestemor, som man skal holde to meter avstand til, så kan man bidra til at smitten sprer seg, sier Høie til Dagbladet.

JULEFEIRING: Statsminister Erna Solberg forteller om hvordan hun ser for seg egen julefeiring i år. Reporter: Frode Andresen. Video: Agusta Magnusdottir Vis mer

Karantene light

Helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, tar til orde for varsomhet før man reiser hjem til jul.

- Vi anbefaler ikke testing før man reiser hjem til jul fordi det er mulig å teste negativt selv om du er smittet. Det viktigste du kan gjøre før du reiser hjem til jul, er egentlig å oppføre seg som om du er i et område med mye smitte. På den måten kan du forsikre deg om at det er veldig liten sannsynlighet for at du møter opp til julemiddagen med smitte, sier Guldvog til Dagbladet og fortsetter:

- Samtidig vil jeg si at man ikke må skamme seg dersom man tar med seg smitte til et sted. For det kommer noen til å gjøre i tida framover, selv om man har forberedt seg veldig godt. Du må være forsiktig med hva du gjør, og særlig de siste 14 dagene før du skal reise i forbindelse med jula.

CORONA: Onsdag 2. desember la regjeringen frem coronaanbefalingene for jula 2020. Video: NTB Vis mer

Testing

Også avdelingsdirektør Vold sier at testing bare gir et øyeblikksbilde. Dette betyr at testingen bare avgjør om man har covid-19 i øyeblikket man tester seg. Man kan altså, slik som Guldvog forklarer, være smittet uten at man tester positivt de første dagene. Man kan også bli smittet i det sekundet man går ut av feberpoliklinikken etter gjennomført covid-19-test.

- Dersom du tester deg og deretter reiser hjem til jul, så kan du ikke senke skuldrene gjennom jula, dessverre. Det er de generelle rådene som fortsatt gjelder. Et godt tiltak vil være å passe litt ekstra på at man ikke omgås så mange før man reiser hjem, og at man passer på dette også når man har kommet hjem. Man bør også være påpasselig dersom man vet at man skal treffe personer som er i risikogruppa, for eksempel personer med høy alder eller risiko for alvorlig covid-19-sykdom, sier Line Vold til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer