FHI med «nødløsning»

Snur om vaksine

Kommunene kan nå gi influensavaksine og coronavaksine samtidig. Dette bør likevel unngås, mener FHI.

TREDJE DOSE: Personer i aldersgruppa over 65 år kan nå få tredje dose av en coronavaksine samtidig som de får influensavaksinen. Det bør likevel unngås, mener FHI. Foto: Berit Roald / NTB
TREDJE DOSE: Personer i aldersgruppa over 65 år kan nå få tredje dose av en coronavaksine samtidig som de får influensavaksinen. Det bør likevel unngås, mener FHI. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.88% Første dose: 79.15%

I et informasjonsbrev til landets kommuner, statsforvaltere og helseforetak datert 19. november, sier Folkehelseinstituttet (FHI) at kommunene nå kan vurdere å gi personer over 65 år oppfriskningsdosen av coronavaksinen, samtidig som de får influensavaksinen.

- Som det framgår av brevet du viser til er hensikten med å åpne for en slik samvaksinering, å gi kommunene mulighet for en mest mulig effektiv vaksinering, skriver avdeling for smittevern og vaksine ved FHI, Are Stuwitz Berg, i en e-post til Dagbladet.

FHI har tidligere sagt at dette bør unngås helt. I informasjonsbrevet datert 29. oktober skriver Folkehelseinstituttet at det bør gå minst ei uke mellom influensa- og coronavaksine.

De begrunner dette med at studiene som er gjort på samvaksinering av de nevnte vaksinene er svært begrenset. Studiene viser på sin side at samvaksinering ikke ser ut til å påvirke immunresponsen i spesielt stor grad. Det er heller ikke tegn til at det kan gi alvorlige bivirkninger.

- En god idé

Årsaken til at FHI nå snur om dette spørsmålet er viktigheten av at personer over 65 år skal få både tredje dose av coronavaksinen og influensavaksinen før influensautbruddet er i gang innen nyttår.

- I situasjonen denne gruppa er i, ser vi det som viktigere å legge forholdene best mulig til rette for å lykkes med høy dekning for begge disse viktige vaksineringene, utdyper Stuwitz Berg.

FHI får støtte fra vaksineforsker Gunnveig Grødeland. Hun viser til at forskningen på feltet, om enn begrenset, viser at personer som får influensavaksine i den ene armen og coronavaksine i den andre, ikke får flere bivirkninger enn personer som får dosene i to omganger.

- Nå er vi på full fart inn i en smittebølge og influensasesongen er rett rundt hjørnet. Da er det en god idé med samvaksinering hos eldre, sier Grødeland, som er forsker ved avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin (UIO), til Dagbladet.

- Bør unngås

FHI er imidlertid klare på at samvaksinering «som hovedregel bør unngås», og understreker at det fremdeles er begrenset med data om effekten av dette.

Sammenlagt har bare 300 personer som har fått influensavaksine og en mRNA-vaksine samtidig deltatt i studier. Selv om disse viser til liten negativ effekt, er det begrensede datagrunnlaget ikke tilstrekkelig til å for eksempel kunne fange opp mindre alvorlige bivirkninger etter en slik samvaksinering.

- Gitt den begrensende kunnskapen opprettholder vi vårt opprinnelige råd om å unngå samvaksinering for andre grupper hvor tiden er mindre kritisk, forteller avdelingsleder Stuwitz Berg.

INNLAGTE: Stadig flere blir innlagt med corona og andre luftveissykdommer på norske sykehus. Espen Rostrup Nakstad kaller situasjonen vanskelig. Vis mer

Gjelder ikke alle

Samvaksinering skal derfor være unntaket og ikke regelen. FHI advarer likevel om at unntaket ikke bør gjelde visse grupper.

«Dette gjelder imidlertid ikke skrøpelige pasienter hvor en mulig økning i bivirkninger etter to samtidige vaksiner vil være spesielt uheldig», skriver de i informasjonsbrevet.

Det samme gjelder samvaksinering med en viss type influensavaksine som i stor grad brukes på sykehjemmene. En såkalt inaktivert, aktivert, adjuvantert influensavaksine.

Bergen: - Også vårt budskap

I Norge har rundt 360 000 av totalt 965 742 personer over 65 år nå fått en tredje dose, opplyser FHI til Dagbladet mandag.

I Bergen kommune gjelder dette knapt 40 prosent av personer i nevnte aldersgruppe. Det opplyser smittevernoverlege Marit Voltersvik til Dagbladet. Hun regner med at alle vil få tilbud om en tredje dose før jul.

- Vi har sendt brev til innbyggere over 65 år i Bergen kommune, med informasjon om når og hvordan de kan få oppfriskningsdosen, skriver Voltersvik i en e-post til Dagbladet.

Inntil videre er det stor interesse for oppfriskningsdosen fra innbyggere over 65 år. Kommunen vil derfor arbeide med å utvide åpningstidene og antall dager de vaksinerer i vaksinestasjonen.

Smittevernoverlegen understreker at FHIs anbefaling om at samvaksinering bør unngås, også gjelder i hennes kommune.

- Dette er også vårt budskap ut til tjenester som vaksinerer med både coronavaksinen og influensavaksinen. Det bør gå minimum ei uke mellom vaksinene. Det er bare i særlige tilfeller at det kan samvaksineres, og vi er ikke kjent med at dette er gjort til nå i Bergen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer