Vladimir Putin:

Snur om Wagner-lederen

Putin skal ha vendt ryggen mot Jevgenij Prigozjin.

NÆRE VENNER: Vladimir Putin og Jevgenij Prigozjin avbildet sammen i 2010. Foto: AP / NTB
NÆRE VENNER: Vladimir Putin og Jevgenij Prigozjin avbildet sammen i 2010. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russlands president Vladimir Putin ser ut til å ha vendt ryggen mot lederen i Wagner-gruppa, Jevgenij Prigozjin.

Prigosjin er personen som ofte omtales som «Putins kokk». De to skal ha hatt en nær relasjon.

Det skriver Institute for the Study of War (ISW) i en ny rapport.

Mislyktes

ISW mener Putin igjen setter sin lit til det konvensjonelle russiske militæret i stedet for.

- Putins beslutning om å fokusere og stole på konvensjonelle russiske styrker marginaliserer Wagner-gruppa og Siloviki-fraksjonen som likevel fortsetter å bidra til russisk krigsinnsats i Ukraina, skriver ISW.

Flere, blant andre britisk etterretning, har flere ganger pekt på at Wagner-gruppa har vært sentral i kampene som har foregått i Soledar og Bakhmut i Ukraina.

ISW skriver også at gruppa tilsynelatende gjorde framskritt i krigen, men at de ikke klarte å innfri løftet om å erobre Bakhmut med egne styrker.

De mener Putin ga Prigozjin tillit etter at det russiske militæret over tid led katastrofale tilbakeslag, for ei tid tilbake siden.

MOBILISERING: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener Putin sliter med mobilisering og vil ikke klare å profesjonalisere militæret. 18. januar. Video: Dagbladet TV. Vis mer

Videre utdyper de at Putin valgte å gi Prigozjin en sjanse til å vise hva mobiliserte fanger kunne bidra med inn i krigen, samtidig som det russiske militæret gikk inn for en brutal luftkampanje rettet mot ukrainsk sivil infrastruktur. De mener begge forsøkene mislyktes. Det samtidig som Russland skal ha brukt mesteparten av deres gjenværende lagre av presisjonsmissiler.

- Prigozjin så ut til å ha bestemt seg for å være på topp, og at han kunne utfordre Gerasimov og til og med Sergej Sjojgu for å bli den fremste i det russiske militæret. Dette håpet ser nå ut til å ha vært vrangforestillinger, skriver ISW.

En trussel

Valerij Gerasimov er Russlands forsvarssjef og Sergej Sjojgu er Russlands forsvarsminister.

Gerasimov fikk 11. januar det overordnede ansvaret for Joint Grouping of Forces, og 17. januar annonserte forsvarsdepartementet omfattende reformer for å utvide og rekonstituere de russiske, væpnede styrkene.

Etterretningstjenester og flere tjenestemenn i Kreml har også uttalt at Putin forbereder en ny bølge av mobiliseringsreservister.

I planen skal også et forsøk på å gjenoppbygge det russiske forsvarsdepartementets autoritet og rykte ligge. ISWs antakelser om at forholdet mellom Putin og Prigozjin slår sprekker, ble forsterket da Putin ikke krediterte Prigozjin og Wagner for erobringen av Soledar under et TV-intervju 15. januar.

ISW peker også på at Putin kan ha følt seg truet av Wagner-lederens framgang.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer