Krigen i Ukraina

Snur: Tyskland sender Leopard 2

Tyskland bekrefter onsdag formiddag at de vil sende Leopard 2 til Ukraina. Flere land varsler at de også vil sende stridsvognene til ukrainerne. - Endelig, sier Venstre-leder Guri Melby.

SNUR: Stridsvognene Leopard 2 står øverst på Ukrainas ønskeliste over våpen. Onsdag bekrefter Tyskland at stridsvognene skal sendes til Ukraina. Foto: AP Photo/Michael Sohn / NTB
SNUR: Stridsvognene Leopard 2 står øverst på Ukrainas ønskeliste over våpen. Onsdag bekrefter Tyskland at stridsvognene skal sendes til Ukraina. Foto: AP Photo/Michael Sohn / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av de mest diskuterte sakene internasjonalt den siste tida har vært om Tyskland skal levere sine Leopard 2-stridsvogner til Ukraina. Tyskland holdt lenge an beslutningen, og inntil nylig åpnet de heller ikke for at andre land som har stridsvognene i sitt arsenal kan sende dem.

Onsdag kom imidlertid bekreftelsen på at Tyskland vil sende våpnene til Ukraina. Det bekrefter den tyske regjeringen, skriver Reuters. De vil også tillate at andre land kan sende våpnene, og vil bidra med logistikk og ammunisjon, og opptrening av ukrainske styrker i Tyskland

Dermed får ukrainerne og deres president Volodymyr Zelenskyj, som for øvrig har bursdag onsdag, sitt øverste ønske om våpen oppfylt. Leopard 2 har vært øverst på ukrainernes ønskeliste over våpen.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ønsker Tysklands avgjørelse om å sende Leopard 2-stridsvognene til Ukraina velkommen.

- Under et kritisk øyeblikk i Russlands krig kan disse hjelpe Ukraina til å forsvare seg, vinne, og seire som en uavhengig nasjon, skriver Stoltenberg på Twitter.

Den tyske regjeringen sier at målet er å raskt skape to bataljoner med Leopard 2-stridsvogner til Ukraina. Det skal i første omgang dreie seg om 14 Leopard 2 stridsvogner av typen A6. Målet er at Tyskland og deres allierte skal bidra med totalt 88 stridsvogner til Ukraina, skriver nyhetsbyrået AP.

BEKREFTER: Den tyske regjeringen, her representert ved Tysklands forbundskansler Olaf Scholz bekrefter onsdag at Ukraina skal få Leopard 2. Foto: Reuters / Benoit Tessier / NTB
BEKREFTER: Den tyske regjeringen, her representert ved Tysklands forbundskansler Olaf Scholz bekrefter onsdag at Ukraina skal få Leopard 2. Foto: Reuters / Benoit Tessier / NTB Vis mer

- Må styrke Ukrainas forsvar

- Dette er et resultat av intense samtaler med Tysklands nærmeste europeiske og internasjonale partnere. Avgjørelsen kommer i forlengelse av linja om å støtte Ukraina som best vi kan, sier talsperson for den tyske regjeringen, Steffen Heberstreit i en uttalelse, gjengitt av CNN.

Den tyske justisministeren Marco Buschmann sier at avgjørelsen er nøye koordinert med andre allierte.

- Vi må styrke Ukrainas forsvar for at de skal kunne vinne deres forsvarskrig.

Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, sier at mange tyskere er bekymret for avgjørelsen som Tyskland nå har fattet.

- Jeg vil be dem om å stole på meg og regjeringen, sier Scholz i en uttalelse, gjengitt av Reuters.

Han sier at ingen jagerfly vil bli levert til Ukraina, og at Tyskland allerede i en tidlig faste har vært klare på dette. Han advarer også mot å eskalere krigen, og sier at ingen tyske tropper vil bli sendt til Ukraina.

Nyheten om leveringene av Leopard 2 tas imot med takk fra Ukraina, skriver NTB. De omtaler beslutningen som et gledelig «første steg».

Russland raser

Russlands ambassadør i Tyskland, Sergej Netsjajev reagerer kraftig på Tysklands beslutning. Han kaller avgjørelsen for «ekstremt farlig», og sier den tar konflikten til et «nytt nivå».

- Atter en gang er vi overbevist om at Tyskland, i likhet med sine nærmeste allierte, ikke er interessert i diplomatiske løsninger på den ukrainske krisen, og er innstilt på å permanent eskalere den ved kontinuerlig å forsyne Kyiv-regimet med flere og flere dødelige våpen. «Røde linjer» hører fortida til, sier Netsjajev.

M1 ABRAMS: USA er klare til å sende egne M1 Abrams-tanks. Video: Dagbladet TV. Vis mer

Ambassadøren trekker også paralleller til andre verdenskrig.

- Berlins avgjørelse signaliserer et endelig avslag fra Tyskland om å anerkjenne det historiske ansvaret de har overfor vårt folk for de forferdelige og tidløse forbrytelsene til nazismen under andre verdenskrig og en glemsel av den vanskelige veien mot forsoning i etterkrigstida mellom russere og tyskere.

Mot slutten av uttalelsen, sier han:

- Avgjørelsen ødelegger restene av den gjensidige tilliten, og gjør uopprettelig skade på det allerede dårlige forholdet mellom Russland og Tyskland, sier Netsjajev.

- Et stort steg

Tyskland har, etter mye nøling, også godtatt andre land kan sende våpnene. Bakgrunnen for at Tyskland må godkjenne dette er at våpnene er tyskproduserte, og derfor må Tyskland godkjenne at de kan sendes videre.

Venstre-leder Guri Melby er lettet over onsdagens avgjørelse.

- Endelig skal Ukraina få de moderne stridsvognene som trengs for å kunne igangsette en skikkelig motoffensiv for å ta tilbake okkuperte områder fra Russland, sier Melby i en uttalelse til Dagbladet.

Hun sier at Leopard 2 er essensielle for at Ukraina skal kunne drive Russland tilbake. Hun mener også det er viktig at USA også åpner for å sende sine Abrams-stridsvogner.

- Denne koordinerte donasjonen med stridsvogner viser at Nato og våre allierte står tett sammen mot Russlands aggresjon, sier Melby.

- ENDELIG: Venste-leder Guri Melby mener det er viktig at Ukraina nå får Leopard-stridsvognene. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
- ENDELIG: Venste-leder Guri Melby mener det er viktig at Ukraina nå får Leopard-stridsvognene. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Kunngjøringen mottas med takk fra den polske statsministeren Mateusz Morawiecki.

- Takk Olaf Scholz (Tysklands forbundskansler, journ.anm.). Avgjørelsen om å sende Leopard til Ukraina er et stort steg mot å stoppe Russland, sier Morawiecki, ifølge NTB.

Storbritannias statsminister, Rishi Sunak, mener avgjørelsen er riktig. Storbritannia har tidligere kunngjort at de vil sende stridsvogner av typen Challenger 2 til Ukraina.

- Sammen øker vi innsatsen for å sikre at Ukraina vinner denne krigen, og sikrer en varig fred, skriver Sunak på Twitter.

Flere land varsler bidrag

De siste dagene har mye endret seg nærmest fra time til time, og flere andre land har også varslet at de vil sende stridsvognene til ukrainerne.

Onsdag

  • Spania vil bistå Ukraina med Leopard 2-stridsvogner, ifølge den spanske avisa El Pais. Spanias forsvarsminister bekrefter til nyhetsbyrået EFE at Spania er åpne for å sende Leopard-stridsvognene, skriver Reuters.
  • Det ventes også at Portugal vil sende fire av sine Leopard 2-stridsvogner, melder den portugisiske avisa Correio da Manhã.
  • Nederland er også forberedt på å sende stridsvogner til Ukraina, skriver Reuters. Finlands forsvarsminister, Antti Kaikkonen, sier at Finland planlegger å sende stridsvogner til Ukraina, men at bidraget ikke kan bli veldig stort. Forsvarsministeren begrunner det med at Finland ennå ikke er Nato-medlem, og at de ikke kan sette egen sikkerhet i fare.
  • Sveriges forsvarsminister Pål Jonson åpner for å gi Leopard-stridsvogner til Ukraina på et seinere tidspunkt. Slike leveranser er imidlertid ikke aktuelt nå, opplyser han. Sverige har 122 Leopard-stridsvogner, ifølge Expressen.

Tirsdag:

  • Flere medier meldte at Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz hadde besluttet å sende stridsvognene til Ukraina.
  • Polen ba Tyskland om formell godkjennelse til å sende Leopard 2 til Ukraina. 12 andre land skal angivelig også kunne bistå Ukraina med 100 Leopard 2-stridsvogner, sier en ukrainsk tjenesteperson, ifølge ABC News.
  • Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius oppfordret andre allierte til å gi opplæring til ukrainerne om bruk av stridsvognene.
  • Flere anonyme amerikanske tjenestemenn opplyste til Wall Street Journal at det om kort tid ventes en kunngjøring om at USA vil sende sine Abrams-stridsvogner til Ukraina. Ifølge nyhetsbyrået AP ventes det at kunngjøringen kan komme onsdag. Ifølge anonyme kilder kan det bli snakk om 30 stridsvogner, skriver NTB.
LEOPARD: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen om hvorfor Tysklands er tilbakeholdne med å sende stridsvogner til Ukraina. Programleder: Edward Stenlund Vis mer

Mandag:

  • Tyskland åpner for at tredjeland kan sende Leopard 2. Polens statsminister Mateusz Morawiecki uttalte da at Polen vil be Tyskland om godkjenning til å sende stridsvognene.
  • Ifølge Dagbladets opplysninger innkalte den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen til et hemmelig møte i all hast. Det var ventet at et av temaene for møtet var om Norge formelt skal be om Tysklands tillatelse til å sende våre egne Leopard 2.
Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer