FARLIG: Risikoen for at spebarn slutter å puste er mye større om mor snuser enn om hun røyker. Det hevder en fersk studie fra Karolinska Institutet i Stockholm, publisert i tidskriftet Pediatrics. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
FARLIG: Risikoen for at spebarn slutter å puste er mye større om mor snuser enn om hun røyker. Det hevder en fersk studie fra Karolinska Institutet i Stockholm, publisert i tidskriftet Pediatrics. Foto: Ole C. H. Thomassen / DagbladetVis mer

Snus dobbelt så farlig som røyk for spedbarn

Det hevder ny svensk forskningsrapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Risikoen for at spebarn slutter å puste er mye større om mor snuser enn om hun røyker.

Det hevder en fersk studie fra Karolinska Institutet i Stockholm, publisert i tidskriftet Pediatrics.

- Til gravide kvinner som bruker snus har jeg bare en ting å si: Slutt med snus, sier medforfatter av rapporten og forskningsleder ved Karolinska Anna Gunnerbeck, til Aftonbladet.

- Dobbelt så stor risiko I forskningsarbeidet er mer enn 600 000 svenske spedbarn undersøkt. Ifølge rapporten utvikler ett til to av 1000 spedbarn av mødre som ikke røyker eller snuser søvnapné.

For spedbarn av mødre som røykte økte risikoen for søvnapné med 50 prosent. Og for spedbarn av mødre som snuste var risikoen for søvnapné dobbelt så stor (100 prosent).

- Generelt antas snus å være tryggere enn sigaretter, det er fortsatt tilfelle for mange mennesker, men ifølge vår forskning er snus ikke et godt alternativ for gravide, sier Gunnerbeck til nyhetsbyrået Reuters.

Høy nikotinkonsentrasjon Forskerne mistenker at pustopphold forårsakes av nikotin og ikke av rester av tobakksrøyk.

- Snus inneholder nikotin. Hvis du bruker snus oppnås raskt en høy konsentrasjon av nikotin i blodet, og det varer lenge. For røykerne er nikotinkonsentrasjonen mindre og kommer ut av kroppen raskere, sier Anna GunnerBeck.

Hun forteller at én prosent av gravide svenske mødre snuser, og at unge kvinner i økende grad begynner å snuse.

Føder for tidlig Gunnerbeck presiserer at flere barn av røykere lider av søvnapné, men at det har å gjøre med at barn av røykere oftere føder for tidlig. Prematurt fødte barn har ofte pustepauser i løpet av de første leveukene.

- Men når vi korrigerer for at barn av røykere er født for tidlig er det fortsatt en doblet risiko for barn av snusbrukere å få søvnapné, sammenlignet med barn av røykere, sier forskningslederen.

Barn av røykere har ifølge forskerne økende risiko for å bli rammet av krybbedød. Forskerne har likevel ennå ikke avklart forholdet mellom søvnapné og krybbedød.