- EFFEKTIVT MOT RØYK? Å bruke snus kan være en mer effektiv metode for å slutte røyke enn medisinske nikotinprodukter, viser en norsk studie. Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet
- EFFEKTIVT MOT RØYK? Å bruke snus kan være en mer effektiv metode for å slutte røyke enn medisinske nikotinprodukter, viser en norsk studie. Foto: Hans A. Vedlog/DagbladetVis mer

Snus effektivt for røykeslutt

- Fungerer langt bedre enn nikotintyggegummi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Å bruke snus kan være en mer effektiv metode for å slutte røyke enn medisinske nikotinprodukter, viser en norsk studie.

Sannsynligheten for å ha klart å slutte ved siste forsøk var mer enn to og en halv gang så stor for røykere som hadde brukt snus som sluttemetode sammenlignet med dem som hadde brukt nikotintyggegummi, kommer det fram i en ny observasjonsstudie, skriver Forskning.no.

- For første gang har vi norske data der effekten av snus som metode for å slutte å røyke er sammenlignet med medisinske produkter, sier forskningsleder Karl Erik Lund ved SIRUS.

Han står bak studien sammen med Ann McNeill og Janne Scheffels.

- Vår studie tyder på at snus kan være en mer effektiv metode enn de vanligste røykesluttproduktene på det norske markedet, sier Lund.

Blant de tidligere eller nåværende røykerne som hadde prøvd å slutte ved hjelp av snus, var det litt over 60 prosent som rapporterte at de fortsatt brukte snus enten daglig eller av og til da undersøkelsen ble foretatt, så tallene viser at mange fortsatt er avhengige av nikotin.

Studien ble gjort ved at rundt 1.800 tidligere røykere - og omtrent like mange nåværende røykere som hadde forsøkt å slutte - ble spurt om metodene de hadde brukt for å slutte å røyke, og om hvordan det gikk.

(NTB)