Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snus kan gi hjerteinfarkt

Nå er det virkelig slått fast det Norges 130 000- 140 000 snusere har trodd og visst lenge: Snus er mindre skadelig enn røyk. Snusere har derimot dobbelt så stor risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer som nikotinfrie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke like farlig å snuse som å røyke, konkluderer avdelingslege Gunilla Bolinder ved Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Snuseksperten har i to store undersøkelser kartlagt hvor farlig snusen er, og hvilke organ i kroppen som skades ved bruk av snus. Undersøkelsen viser blant annet at snus sannsynligvis ikke gir økt dødelighet som følge av kreft, og den påvirker heller ikke kondisjonen. En god pris kan også muligens motvirke hull i tennene.

Svelger tobakk

I én av undersøkelsene ble 130 000 bygningsarbeidere undersøkt i løpet av en 12-årsperiode. Av disse snuset rundt 7000. Undersøkelsen er gjort i samarbeid med Institutionen för medicin og Institutet för miljömedicin.

Dette er snusens negative sider, ifølge Bolinder:

  • Snus tilfører kroppen mer nikotin enn røyking. Problemene kommer først i 50-årsalderen, og da i form av økt risiko for bl.a. hjerteinfarkt.
  • Snusere har dobbelt så stor risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer som dem som holder seg unna nikotin.
  • Kreftdødeligheten blant snusere er generelt ikke større enn blant dem som verken snuser eller røyker. Men ettersom snusere svelger en del tobakk, regner forskerne med at det er større risiko for kreft i blant annet mage og nyrer.
  • Snus gir høyere blodtrykk.
  • Snus er like skadelig for fosteret som røyking.
  • I Bolinders undersøkelse kommer det også fram at det blant snusere er høyere sykefravær enn blant dem som er nikotinfrie. I tillegg er det flere snusere som førtidspensjonerer seg.

Kul på overleppa

Tobakksbransjen regner med at rundt 130 000- 140 000 nordmenn i dag går med kul på overleppa. Tallet kan likevel være enda høyere. Nordmenns forbruk av snus har økt betraktelig de siste årene.

- I undersøkelsen var dødeligheten blant røykere fire ganger så høy i forhold til dem som ikke røyker. Snus er ikke like farlig som røyk, men nikotinet i snusen har en stressende funksjon som kroppen prøver å kompensere. Dette klarer den ikke i lengden, og dermed har snusere stor risiko for å få hjerte- og karsykdommer, sier Bolinder til Dagbladet.

Hele Norges coronakart