- Snus kan gi kreft

Helsemyndighetene advarer landets 300 000 snuserne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske helsemyndigheter er ikke lenger i tvil og slår nå fast at de om lag 300 000 snuserne her i landet risikerer å få kreft på grunn av uvanen sin.

- Vi har fått et tydelig råd fra vårt tobakksfagråd om at skandinavisk snus er kreftfremkallende, sier fungerende avdelingsdirektør Hege Wang i Helsedirektoratets avdeling for tobakk til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Nå skal informasjonsmateriellet oppdateres.

- I dagens brosjyre står det at spørsmålet om snus og kreft er uavklart. Dette endres nå til at vi vurderer skandinavisk snus som kreftfremkallende, sier Wang.

Ny forskning

Bakgrunnen for endringen er en gjennomgang av nyere forskning på sammenhengen mellom snus og kreft som Maja-Lisa Løchen, leder i Nasjonalt råd for tobakksforebygging, presenterte denne uken.

- De siste to-tre årene har det kommet betydelig vitenskapelig dokumentasjon på at skandinavisk snus kan gi kreft både i spiserøret og i bukspyttkjertelen, sier Løchen, som er professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø.

Løchen viser blant annet til en samleartikkel om snus og kreft som i juli ble publisert i The Lancet Oncology, et av verdens ledende medisinske tidsskrifter.

ØKT KRERTRISIKO: Snus øker sannsynligheten for å få kreft i bukspyttkjertelen og spiserøret med 60 prosent. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
ØKT KRERTRISIKO: Snus øker sannsynligheten for å få kreft i bukspyttkjertelen og spiserøret med 60 prosent. Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer

- Der konkluderte man med at risikoen for kreft hos dem som snuste skandinavisk snus, økte med omkring 60 prosent for begge de to kreftformene. Da har man enten undersøkt grupper som aldri har røykt eller kontrollert for røyking, sier Løchen.

Nær 600 og 200 personer får hvert år kreft i henholdsvis bukspyttkjertelen og spiserøret i Norge.

Begge de to kreftformene har høy dødelighet.

(NTB)

- Snus kan gi kreft