BEDRE ENN RØYK: Snus blir av flere fagfolk regnet som et godt substitutt for røyk. Foto: Aleksander Nordahl
BEDRE ENN RØYK: Snus blir av flere fagfolk regnet som et godt substitutt for røyk. Foto: Aleksander NordahlVis mer

Snus likevel ikke farlig for blodtrykk og hjerte

Ny studie er ikke sponset av tobakksindustrien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Debatten om hvorvidt snus øker risikoen for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer har pågått i en årrekke. To tidligere studier har påvist høyere blodtrykk blant snusere, mens seks studier ikke har kunnet bekrefte dette, skriver forskerne ved Umeå-universitetet i Sverige. 

I en ny studie, publisert i siste utgave av Läkartidningen, slår forskerne fast at det ikke er noen sammenheng mellom snusbruk og høyt blodtrykk.

- Uforfalsket effekt

Forskerne har gjort en befolkningsbasert undersøkelse av 4305 menn i alderen 25 til 74 år. De har ikke funnet forskjell i blodtrykk mellom snusere som aldri tidligere har røkt og folk som aldri har brukt noen form for tobakk.

POSE: Snus blir stadig mer vanlig blant jentene. Foto: Lars Myhren Holand
POSE: Snus blir stadig mer vanlig blant jentene. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

Forsker og overlege Mats Eliasson ved Sunderby sykehus, mener at studiens styrke ligger i at forskerne har sett på forskjellen mellom snusere som aldri har røkt og snusere som er tidligere røykere.

- Nå har vi fått fram den uforfalskede effekten av snusen. Studien viser at vi ikke trenger uroe snuserne med at snusen vil gi problemer med høyt blodtrykk, sier Eliasson til svenske Expressen.

Røykesluttmetode

Samme studie har tidligere vist at snusbruk ikke øker risikoen for diabetes, hjerteinfarkt og slag. Overlege Mats Eliasson undertsreker at studien ikke har noen koblinger til tobakksindustrien.

- Som lege er jeg for et tobakksfritt samfunn. Men hvis en pasient, som er rammet av hjerteinfarkt eller slag, ikke klarer å slutte å røyke på annen måte, er det klart jeg mener at man kan prøve med snus, sier han.

Tidligere denne uka ble det kjent at det trolig blir ulovlig å røyke og snuse både innendørs og utendørs i arbeidstida for rundt 3000 ansatte i Bodø kommune. Nordlands-kommunen er den første i landet til å innføre et slikt totalforbud mot tobakk fra nyttår.

Forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) er sterkt kritisk til å forby snusing på arbeidsplassen.

- Basert på det vi i dag vet fra forskningen om effekter av denne type restriksjoner, vil forslaget om røykfri arbeidstid kunne medføre store helsegevinster for kommunen. Snusforbudet vil ha lite for seg og i verste fall uthule effekten av røykeforbudet, uttalte Lund til Dagbladet.no.