Snus sånn vi kjenner det kan forsvinne

EU vurderer nytt tobakksdirektiv.

I FARE: EU-kommisjonen vil forby smakstilsetninger i tobakk, skriver svenske  Aftonbladet i dag. Blir forslaget om nytt tobakkdirektiv gjeldende er det svært dårlige nyheter for snusere. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
I FARE: EU-kommisjonen vil forby smakstilsetninger i tobakk, skriver svenske Aftonbladet i dag. Blir forslaget om nytt tobakkdirektiv gjeldende er det svært dårlige nyheter for snusere. Foto: Torbjørn Grønning/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonen vil forby smakstilsetninger i tobakk, skriver svenske  Aftonbladet i dag. Blir forslaget om nytt tobakkdirektiv gjeldende er det svært dårlige nyheter for snusere, melder avisa.

- Går forslaget gjennom betyr det slutten for svensk snus, sier EU-parlamentariker Christofer Fjellner til Aftonbladet.

EU har forbud mot salg av snus, hvor Sverige har fått fritak.

Får konsekvenser i Norge Kommunikasjonssjef i Swedish Match Norge, selskapet som står for 70 prosent av det norske snusmarkedet, sier at snusen sånn vi kjenner den i dag, vil forsvinne hvis tobakkdirektivet går igjennom: 

- Vi må ta ut de stoffene som forbys, men hva konsekvenser det vil få er for tidlig å si noe om nå, sier Nils Erlimo.

General, Catch og The Lab Series er blant merkene Swedish Match fører i Norge. Produsenten begynte å tilføre smakstilsetninger da tørketeknikken ble forandret.

- Vi gikk fra å røyktørke til å lufttørke produktene for å redusere mengden av nitrosaminer, som er kreftfremkallende i store mengder. Men ved å gjøre dette forsvant noe av den karakteristiske smaken,  noe forbrukerne merket.  Vi begynte derfor å tilsette en røykaroma i produktene våre.

Swedish Match solgte 42 millioner snusbokser i Norge i fjor, opplyser Nielsen analysefirma.

Vil kjempe for snusen Christofer Fjellner, representant i Europaparlamentet, uttaler til Aftonbladet at han tror det er lite sansynlig at forslaget går igjennom:

- Jeg forventer at svenske representanter kommer til å stemme ned vedtaket, og at den svenske regjeringen stemmer mot forslaget i ministerrådet, sier han.

Nils Erlimo i den norske avdelingen av Swedih Match mener det er uheldig at snus rammes av et regelverk som er ment for sigaretter.

- Vi er ikke imot reguleringer av snus, men da må det være basert på fakta rundt riktig produkt. EU oppererer tvetydig. EU-politikerne er i mot, mens EUs helseinnstanser tar snus i forsvar i forhold til skadevirkninger.

Svenske myndigheter engasjerer seg I Sverige har rekaksjonene på Aftonsblades avsløringer begynt å komme.

- Vi må passe på at dette ikke er en måte å komme inn bakveien for å forby snus i Sverige, sier EU-parlamentariker Marita Ulvskog til Aftonbladet.

Folkehelseminister Maria Larsson ønsker å kjempe for den svenske snusen.

- Vi vil aktivt jobbe for at det svenske unntaket blir værende, sier hun til avisa.