EFFEKTIVT: Snus er ikke sunt, men viser seg effektivt i kampen mot røykesuget. Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet
EFFEKTIVT: Snus er ikke sunt, men viser seg effektivt i kampen mot røykesuget. Foto: Hans A. Vedlog/DagbladetVis mer

Snus virker mot røyking

Røykeslutten har sin pris. Bare én av fire snusere har aldri røykt, viser norsk studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Ifølge en fersk studie har bare én av fire norske snusbrukere begynt med snus uten først å ha røykt sigaretter, skriver Forkning.no.

- Resultatene indikerer at snus spiller en rolle ved røykeavvenning i Norge, til tross for at metoden ikke anbefales av norske helsemyndigheter, sier forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus).

• Forskerne har analysert sju datasett med til sammen 10 441 tidligere eller aktive røykere i Norge, samlet inn i perioden 2003—2008. I analysen ble blant annet sluttrater for røyking sammenlignet hos personer med ulik erfaring med bruk av snus.

• Sammenlignet med røykere uten brukserfaring med snus var slutteraten for røyking signifikant høyere blant daglig snusbrukere i seks av sju datasett, signifikant høyere blant forhenværende snusbrukere i to av fem datasett og signifikant lavere blant av og til-snusere i seks av sju datasett.

• 55 prosent av kombinasjonsbrukere som brukte snus daglig oppga total røykestopp som motiv for sitt snusbruk. Forhenværende røykere utgjorde det største segmentet i gruppen daglige snusbrukere i seks av syv datasett.

• I et datasett begrenset til aldersgruppen 16—20 år utgjorde aldri-røykere det største segmentet av snusbrukere.

Over halvparten av dem som både røyker og snuser oppgir at motivet med deres snusbruk er å slutte å røyke. Snusbruk kan føre til helseskader, men forskning har konkludert med at snus er langt mindre farlig enn røyking.

- Dersom snus kommer i stedet for — og i mindre grad i tillegg til — sigarettrøyking, vil dette ha positive konsekvenser i et folkehelseperspektiv, sier Lund.