Snusbruken eksploderer

Antall unge nordmenn som snuser har økt kraftig.

TENÅRINGSDEBUT (f.v) Magnus Clausen (21) og Terje Kristoffersen (23) begynte med snus på ungdomsskolen. Foto: ANDERS RIKSTAD / Dagbladet
TENÅRINGSDEBUT (f.v) Magnus Clausen (21) og Terje Kristoffersen (23) begynte med snus på ungdomsskolen. Foto: ANDERS RIKSTAD / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Snusbruk blant unge tar av, samtidig er det stadig færre unge i alderen 16-24 år røyker, viser ny rapport fra Helsedirektoratet.

Snusbruk er mest utbredt blant unge. 19 prosent i aldersgruppa 16 -24 år bruker snus hver dag.

Tallene viser at 10 prosent av unge i alderen 16-24 år røyker enten daglig eller av og til, 10 prosent både røyker og snuser.  

Strammer inn Henriette Øien er divisjonsdirektør i Helsedirektoratet. Hun vil stramme inn og gjøre det vanskeligere for mindreårige å kjøpe snus og tobakk.

- De viktigste tiltakene går på strengere lover og høyere pris. At en vare er dyr gjør at man tenker seg om en gang til. Det gjør at man ikke kjøper så mye av en vare. Og er det spesielt rettet mot unge kjøpere, sier Øien.

Helsedirektoratet vil ansvarliggjøre butikkene hvis de selger tobakk til mindreårige. Butikkene må søke om bevilling, og kan få salgsforbud i en periode dersom de blir tatt i å selge til personer under 18 år.

- Det vil også innføres forbud mot selvbetjening av tobakksvarer fra 1. juli neste år. Dette skal øke bevisstheten hos de ansatte rundt aldersgrensen på 18 år, og minske synligheten, sier Øien.

KRAFTIG ØKNING Del av befolkningen av kvinner og menn i alderen 16—74 år som bruker snus daglig, 1985—2012.
KRAFTIG ØKNING Del av befolkningen av kvinner og menn i alderen 16—74 år som bruker snus daglig, 1985—2012. Vis mer

Det vil si at du må spørre betjeningen hver gang du vil kjøpe en boks med snus eller en pakke med røyk.

Flere mindreårige kjøper snus og tobakk selv, viser tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS). Flere tenåringer under 18 år, som Dagbladet har snakket med, bekrefter at de kjøper tobakk selv, og blir sjelden spurt om legitimasjon.
- Vi vil i større grad at butikkene skal ha en større bevissthet rundt det å selge tobakk til mindreårige, sier Øien.

- Det er kult Terje Kristoffersen (23) og Magnus Clausen (21) begynte å snuse da de var 15 og 16. De mener det var press fra miljøet rundt som var årsaken.
- Storebroen til en kamerat av meg var real og ga meg en klump med løssnus. Det tålte jeg ikke, så jeg var oppe hele natta og spydde. Nå syntes jeg det er behagelig, forteller Kristoffersen.

Magnus Clausen tok første snus i storefri på ungdomsskolen.
- Jeg bommet en snus av en kamerat, men jeg ble så svimmel at jeg måtte gå hjem, sier Clausen.

De reagerer på Helsedirektoratets ønske om innstramming av tilgjengeligheten til snus i kiosker og butikker.
- Jeg forstår ikke hvorfor myndighetene skal diktere hvordan vi skal leve livet vårt. Det er tull, sier Kristoffersen.