- Snusen bør bli enda dyrere

Kreftprofessor Tore Sanner tror ikke regjeringens avgiftshopp bremser bølgen av unge snusere.

KREFTEKSPERT: Professor Tore Sanner ser gjerne at ungdommen ikke begynner å snuse.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
KREFTEKSPERT: Professor Tore Sanner ser gjerne at ungdommen ikke begynner å snuse. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): - Vi er fornøyde med at det er blitt foreslått en avgiftsøkning for tobakksvarer, men vi hadde håpet på en større økning når det gjelder snus, sier leder Tore Sanner i organisasjonen Tobakksfritt.

- Bekymrer oss I sitt forslag til statsbudsjett foreslår regjeringen høyere avgiftsøkning for snus enn for sigaretter. Det går fram av «Regjeringens forslag til skatte- og avgiftsopplegg for 2011.»

Avgiften på snus og skrå økes med 10 prosent reelt, og avgiften på andre tobakkvarer økes med 5 prosent reelt.

- Vi har sett at gutter helt ned i 15-årsalderen begynner å snuse, og jentene kommer etter. Det bekymrer oss, og det er derfor vi mener snusen bør bli enda dyrere enn det regjeringen nå foreslår, sier Sanner til Dagbladet.

Kreftprofessoren påpeker at snus er langt billigere enn sigaretter, og at snusen har vært langt mindre avgiftsbelagt enn røyk.

- Vi vet at snus er avhengighetsskapende, fører til kreft og øker dødeligheten ved hjerte- og karsykdommer, påpeker Sanner.

Han tror ikke ungdommen nødvendigvis hadde begynt med sigaretter i steden dersom de ikke begynte å snuse.

- Nei, jeg tror ikke det er slik det henger sammen. Vi kan heller frykte at snusen får unge folk til å begynne å røyke. Snus gjør deg avhengig av nikotin. og når du reiser i Europa er det ikke snus å få utenfor Norge og Sverige, sier Tore Sanner.

Ventet avgiftshopp Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) ventet avgiftshoppet på snus. Sirus har tidligere uttalt til Dagbladet at snus er 90 mindre helseskadelig enn røyk.

- At avgiftsøkningen på snus er størst er som forventet. Snusforbruket har vokst mest, særlig blant de yngste mennene hvor det er flere snusere enn røykere. En prisøkning kan gjøre det vanskeligere for denne gruppa å kjøpe snus, sier forsker Janne Scheffels i Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus).

Sirus har tidligere argumentert for at snus er et godt middel for røykeslutt.

- For dem som bruker snus for å kutte røyken, tror jeg ikke prisøkningen vil ha så stor betydning, sier Scheffels.

UNGDOMSBØLGE: Unge gutter velger snus. Det bekymrer organisasjonen Tobakksfritt. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
UNGDOMSBØLGE: Unge gutter velger snus. Det bekymrer organisasjonen Tobakksfritt. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet. Vis mer