Snuser på Bastesen

Dagbladet kjenner til at Steinar Bastesens Kystparti kan bli Vidar Kleppes nye base etter at han i går ble suspendert av Frp's landsstyre. Kleppe vurderer flere alternativer, men mest sannsynlig er det at han fronter en ny «Sørlandsliste». Selv hevder Kleppe at han ikke har bestemt seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har fått en rekke tilbud, og har flere alternativer jeg må vurdere hvis jeg i det hele tatt skal fortsette med politikk. Jeg må bruke helga til å ta en beslutning om hva jeg skal gjøre i framtida. Landsstyrets vedtak er en politisk kastrering av meg som savner sidestykke i norsk historie, sier en svært skuffet Kleppe til Dagbladet.

Neppe dvale

Frp-formann Carl I. Hagen sa i går at han håper Kleppe vil bruke det neste året til å vise at han er den lagspilleren han hevder å være.

Men få tror at Kleppe velger å gå i politisk dvale, sone sin straff og banke på hos Carl I. Hagen igjen om et år. Dagbladet kjenner til at Kleppe selv og hans støttespillere har brukt de siste dagene og ukene til å sondere ulike terreng. Både valgforskere og politiske kolleger og konkurrenter har vært konsultert.

Sørlandslista

Blant Kleppes tilhengere nevnes særlig tre alternativer:

  • AGDER : Kleppe og hans mange støttespillere i Vest-Agder kan danne en ny liste i fylket etter at han nå blir fjernet som listetopp for Frp. Kleppe står meget sterkt i det fylket han har representert på Stortinget i to perioder, og har ikke blitt svekket av Hagens prosess mot ham, tvert imot. Dersom Kleppe velger å toppe en ny liste i Vest-Agder, vil mange sentrale Frp-tillitsvalgte i fylket følge etter. Mange av navnene på en slik liste er etter alt å dømme klare. Kleppe vil med stor sannsynlighet stjele det mandatet Frp har i dag.
  • HORDALAND: Kleppe har en nesten like sterk posisjon i Hordaland, der Kleppe er født og oppvokst. Kleppe kan etter loven stille til valg i flere fylker, og kan altså stille i front for en liste både i Vest-Agder og i Hordaland. Hordaland har 16 mandater, og mulighetene for plass på Stortinget regnes som meget store. Kleppes venner i Hordaland presser sterkt på for å få Kleppe på en ny liste der. Tilhengerne på Sørlandet tror likevel mer på å satse alt på ett kort i Vest-Agder.
  • KYSTPARTIET: Er også et alternativ Kleppe lukter på. Det er et riksdekkende parti som har ambisjoner om å stille til valg i alle fylker. Listene er ikke klare overalt, og om Kleppe skulle melde seg inn, vil han ha gode muligheter til å toppe Kystpartiets liste i Vest-Agder. Problemet er at Kleppe må hoppe inn i Kystpartiets program. Men, blir det hevdet, næringspolitikk à la Bastesen står ikke fjernt fra Kleppe. Begge er opptatt av hvor verdiene skapes, blir det påpekt.

- Dersom Kleppe melder seg inn, må han jo bli vurdert på linje med andre kandidater. Jeg ser ingen grunn til å nekte en stortingsrepresentant medlemskap, sier Bastesen.

- Utmerket forhold

- Jeg har et utmerket forhold til Kleppe som person. Som politiker står han jo for en helt annen politikk. Jeg oppfatter ham som en politiker som står lojalt på Frp's politikk. Men dette er et helt hypotetisk spørsmål, sier en lattermild Bastesen til Dagbladet.