Snusere har kaldere hender enn ikke-snusere

Avslørt med varmekamera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Folk med snus i munnen har betydelig kaldere hender enn de som ikke snuser. Det er for første gang påvist av en forskergruppe ved Universitetet i Tromsø (UiT).

Kardiovaskulær forskningsgruppe ved Institutt for medisinsk biologi ved UiT har brukt varmekamera for å ta bilder av en rekke personers hender. De som hadde snus i munnen under fotograferingen hadde flere grader kaldere hender enn de som ikke snuste, skriver Nordlys.

- Grunnen til dette er at blodsirkulasjonen i hendene og fingrene reduseres når det kommer nikotin i kroppen. Det har aldri før vært påvist at dette kan skje ved snusing, sier en av forskerne, Ina Isabella Høiland.

Forskerne fant ut at temperaturforskjellen kan være stor.

- Vi ser at temperaturen er betydelig lavere for dem som snuser. Vanlige hender holder rundt 33 til 34 grader, mens temperaturen på hendene til snusere gikk i snitt ned 3 grader. I ett tilfelle gikk temperaturen så langt ned som 8 grader i forhold til normaltemperaturen, sier Høiland.

Nedsatt blodsirkulasjon som følge av snusing kan gjøre det vanskeligere for pasienter å bli friske, mener forskerne, og trekker fram kroppens evne til å hele sår som et eksempel. En slik prosess vil gå saktere når man snuser, forklarer forskerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer