KAMP MOT TOBAKK I SVERIGE:  Flere forslag om innstramninger i røykeloven skaper debatt i Sverige.
   Foto: Torbjørn Grønning
KAMP MOT TOBAKK I SVERIGE: Flere forslag om innstramninger i røykeloven skaper debatt i Sverige. Foto: Torbjørn GrønningVis mer

Snusforbud på jobb, for snusernes skyld

I Sverige har 15 kommuner gjort det ulovlig å snuse på jobb. Nå kan det skje i én til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avhengig av å snuse på jobb? Snus er forbudt i 15 av Sveriges 290 kommuner, og nå vil nok en kommune slutte seg til, nemlig Skövde i Västra Götaland.

Tobakksfritt samfunn neste? Sverige innførte riktignok røykeloven ett år seinere enn oss, men tanker spres på dette området.
 
Det norske Helsedirektoratet og Legeforeningen drømmer om et tobakksfritt samfunn. I Sverige har en lang rekke organsisasjoner dette målet og helseministeren er positiv, skriver Aftenposten.

I Skövde sier Kommuneråd Leif Walterum fra Centerpartiet til Sveriges radio at det handler om folkehelse:

- Vi vet i dag at 70 Prosent av de som røyker vil slutte og 50 prosent som snuser vil bli kvitt sin tobakksbruk. Vi vil hjelpe, sier han.

- Det handler ikke om å kontrollere hva du har under leppen. Undersøkelser viser at mange vil bli kvitt tobakksbruken sin. Det handler om å gi en mulighet til det, sier han.

Diskusjonen i Sverige handler også om et forslag til forbud på uteserveringer og eksponeringsforbud i butikker.

Stabil snusing Snusing i Norge har vært stabilt siste året, etter at det steg fra seks prosent i 2009 til ni prosent i 2013. Men det er først og fremst de yngste som snuser.

Hele 20 prosent av unge mellom 16 og 24 snuser daglig. En tredjedel av menn i denne aldersgruppen snuser. Antall dagligsnusere er på 16 prosent blant de mellom 25 og 34. Også her er menn i overvekt.

Men dagligrøyking fortsetter å synke. 13 prosent røyker daglig, og ni prosent oppgir at de røyker av og til.

Og imens, i Norge, er Bent Høies forslag om mørkegrønne, reklamefrie tobakkspakninger på høring.