Snushane på nettet

Her er Norges første private etterforsker på Internett. Svein Yngvar Willassen (28) går privat etter tre år som spesialetterforsker i Økokrims datateam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går hadde den unge nordlendingen en uhøytidelig åpning av sine nye lokaler i Bogstadveien. Den tidligere spesialetterforskeren innrømmer at det er noe guttedrøm inne i bildet.

- Det er litt kult, men det var jo spennende å begynne i Økokrim i sin tid også, sier han til Dagbladet.no.

Willassen er utdannet sivilingeniør fra NTNU, har undervist i datakriminalitet ved Politihøgskolen og jobbet i fram til i sommer som spesialetterforsker i Økokrims datateam. Ifølge Digi.no har han jobbet med de fleste profilerte datakrimsakene her til lands de siste årene. Nå satser han altså på egen hånd.

- Dette er noe helt nytt. Jeg tror det er et marked for det, sier han.

- Mange trenger hjelp med saker før de går til politiet. Andre har saker der de ikke vil at hendelsen om har skjedd skal bli offentlig. Men i den grad jeg oppdager at straffbare forhold har funnet sted vil jeg selvsagt anbefale klientene å gå til politiet. Jeg regner med et godt samarbeid med mine tidligere kolleger, sier Willassen.

Han vil benytte seg av de samme verktøyene har brukte i Økokrim. Hacking eller innleiing av hackere er uaktuelt.

- Jeg vil benytte åpne informasjonsskilder på nettet, men jeg vil selvsagt ikke begå datainnbrudd.

Hovedarbeidsområdene vil bli sikring og analyse av dataspor, etterforskning av datainnbrudd, og avdekking av mulige misligheter blant ansatte eller tidligere ansatte.

- Det siste er et område der jeg tror jeg kan få en del oppdrag med dagens tilstander i IT-bransjen, sier Willassen. Sikkerhetsrådgivning er ikke aktuelt.

- Det er mange nok som driver med det fra før av. Jeg vil konsentrere meg om det jeg kan best, nemlig etterforskning, sier Willassen.

- Ikke noe nytt

Leif A. Lier i Norsk forening for etterforskning og sikkerhet kjenner ingen privatetterforskere som driver innen samme nisje som Willassen. Han tror allikevel nykommeren vil møte hard konkurranse.

- Data er jo bare et verktøy for å begå kriminalitet. Dette er noe vi driver med alle sammen. Jeg har selv hatt flere saker der data har blitt brukt til å begå f.eks. økonomisk utroskap. Men jeg ønsker ham lykke til, det er hyggelig å få inn spisskompetanse i markedet, sier Lier til Dagbladet.no.

Økokrim: - Dyktig

Økokrim beklager at Willassen har sluttet i etaten, men ønsker ham lykke til videre.

- Vi må alltid regne med at folk slutter, og da kan ikke vi på noen måte kontrollere hvilken virksomhet de går inn. Han var en veldig dyktig medarbeider, og det er synd at vi mister han, sier informasjonsrådgiver Siv Ellen Omland til Dagbladet.no.

CYBERCOP: Svein Yngvar Willassen (t.v) forlater nå Økokrim for å bli Norges første private etterforsker innen datakriminalitet. På dette bildet fra to år tilbake etterforsker han en forsvinningssak.